L’ Urgell és una comarca d’interior situada a la plana de Lleida, molt accessible i ben comunicada que posa a l’abast del visitant tots els seus valors culturals i paisatgístics en un entorn que conserva la seva genuïnitat. Allunyada del brogit dels nuclis turístics per excel·lència, l’ Urgell aporta uns valors cada cop més preuats per a aquells que cerquen el recer, la calma, el gaudi d’ uns pobles i uns paisatges autèntics. Tot i l’ aparent uniformitat del paisatge es poden distingir uns sectors físicament molt diferenciats: la vall del riu Corb, la conca del riu d’ Ondara, la ribera del riu Sió i el sector de la plana de l’ Urgell. Cadascun d’ells, amb un caràcter propi, aporta uns trets paisatgístics singulars que us convidem a descobrir.
La capitalitat de l’ Urgell és exercida per Tàrrega, que juntament amb Agramunt i Bellpuig  aglutinen bona part de l’activitat  econòmica i cultural. Són nuclis amb una àrea d’ influència que s’ estén més enllà dels límits comarcals per la seva oferta de comerç i serveis i pel seu dinamisme.

La història hi ha deixat una forta empremta amb joies arquitectòniques tan importants com el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges o l’església romànica de Santa Maria d’Agramunt. Aquests béns culturals s’han vist enfortits amb la creació de nombroses instal·lacions museístiques, la celebració de fires i festes populars, o l’ artesania molt arrelada a la comarca.
Tots els municipis de la  comarca de l’ Urgell, juntament amb els de les comarques de  l’ Alt Camp i la Conca de Barberà formen La Ruta del Cister, amb un èmfasi especial dels monestirs cistercencs de Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet. Les rutes senyalitzades a peu o amb bicicleta són una bona manera de descobrir tot l’encant de la natura en qualsevol època de l’any.
La comarca de l’Urgell està situada al mig de les terres de Ponent, a la Depressió Central Catalana i a una altitud mitjana de 350 metres. Comprèn 20 municipis,  3 entitats municipals descentralitzades i 20 pobles agregats, amb una extensió de 586,91 km2 i un total de 36.243 habitants (gener 2018). L’Urgell és una terra planera inclinada cap a ponent on destaquen les planes, que s’esglaonen d’est a oest i els tossals modelats pels rius i les rieres. Els rius que creuen la comarca són el Corb, el Sió i el d’Ondara. El clima mediterrani continental manifesta forts contrastos entre l’ hivern i l’estiu. El canal d’Urgell s’encarrega de portar aigua a totes les terres de regadiu i es creu que la construcció del canal Segarra Garrigues pugui fer arribar ben aviat l’aigua a la resta de terres de la comarca que la necessitin.

L’Urgell és una comarca oberta, amable i cordial que dóna la benvinguda a tothom que la vulgui conèixer i posa a la seva disposició tota la informació i els recursos per fer-ho. Té una gran varietat de recursos naturals, culturals i humans que fan que sigui difícil definir-la en poques paraules. Per això us convidem que us hi passegeu a través d’aquesta pàgina web. Si sou urgellencs o ja l’heu visitat alguna vegada encara podreu aprendre i trobar alguna cosa que potser desconeixíeu. I si pel contrari, encara no heu estat mai en aquesta comarca, potser a partir d’ara ens visitareu per conèixer aquestes terres plenes d’història, cultura i tradició. I podeu estar ben segurs que sereu molt benvinguts.