Riudovelles

Habitants: 10

Riudovelles està situat  sobre un turonet a 450 m d’altitud, al peu del qual es forma el torrent de Sant Gil, a 100 m de carretera que va de Tàrrega, en direcció a Guissona.

 
 

INTRODUCCIÓ

Riudovelles està situat  sobre un turonet a 450 m d’altitud, al peu del qual es forma el torrent de Sant Gil, a 100 m de carretera que va de Tàrrega, en direcció a Guissona. Antigament era agregat a la Figuerosa, abans que aquest municipi fos annexat a Tàrrega.
 
No se saben exactament quins són els orígens de la població, però es creu que el nucli primitiu estava format pel castell de Riudovelles, del qual ja no en queda cap vestigi i unes cases al carrer del Forn i l’església. Es creu que s’entrava pel Portalet i per un altre portal  que hi havia al capdavall, que conduïa a la bassa i a la font.

Al segle XVIII es construïren més cases vora l’església de St. Gil, i hi hagué una població de 32 persones.

LLOCS D'INTERÈS

Les cases del poble estan situades a redós de l’antic castell, del qual no en queda cap vestigi. L’església de St. Gil està situada als afores de Riudovelles. És un poble petit i acollidor que mereix una passejada pels seus carrers en els quals encara hi ha algun portal d’entrada de l’antic poble clos.
L’església data del segle XIII i és d’estil romànic, encara que la primera notícia documental és de l’any 1098, quan hi ha l’acte de consagració de l’església de Sta. Maria de Guissona, de la qual depenia. Té una sola nau amb una coberta de volta de canó. No té absis i el campanar és d’espadanya. En els últims anys ha estat restaurada.COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Tàrrega
Plaça Major, 1 –  25300 Tàrrega - Tel. 973 311 608
ajuntament@tarrega.cat       www.tarrega.cat