Vallbona de les Monges
Habitants: 155

Extensió: 44,97 km2

Està situat a 481 m d’altitud al peu de la serra del Tallat, a la vall del Maldanell, afluent del riu Corb. També comprèn el tossal del Xifré, el tossal de Sant Miquel, el del Bosquet, el de Mirabó i el de les Forques.

El terme municipal de Vallbona de les Monges limita amb el de Sant Martí de Riucorb, Nalec, Ciutadilla, els Omells de na Gaia, Maldà i comarcalment amb la Conca de Barberà.
 
 

INTRODUCCIÓ

Vallbona de les Monges és una població on l’economia bàsica és l’agricultura de secà, amb vinyes, oliveres, ametllers i alguns cereals. De la promoció d’aquests productes se n’encarreguen les cooperatives i els establiments que hi ha a la població. Els productes més venuts són el vi i l’oli d’oliva. Els vins de la vila estan emparats per la DO Costers del Segre.

Vallbona de les Monges és cap de municipi que comprèn el poble  agregat de Montblanquet i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Rocallaura.

El poble està integrat a la ruta de la tríada de monestirs que juntament amb el de Santes Creus, a l’Alt Camp i el de Poblet, a la Conca de Barberà, componen l’anomenada La Ruta del Cister. La població s’ha convertit en pocs anys en un reclam turístic, on el monestir de Santa Maria és el principal atractiu. És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya que ha mantingut vida monàstica durant més de 800 anys i que ha marcat el naixement i l’evolució històrica del poble..
 
La  història del monestir comença l’any 1153 quan l’ermità Ramon de Vallbona hi aplega una comunitat mixta d’ermitans. L’any 1176 havent marxat els homes al Montsant, unes monges vingudes de Tulebras, Navarra,  s’uniren a la comunitat i s’integraren a l’Orde del Cister.

L’Orde del Cister estava sota la Regla de Sant Benet, que rebutjava tot allò que era superflu. Va néixer al segle XI com una renovació monàstica que  anava en contra de la riquesa i apostava per l’oració, el treball, el recolliment i l’acolliment de peregrins. Amb la figura de Bernat de Claravall aquesta orde s’estengué per tot Europa i arribà als monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.  La primera abadessa fou Oria Ramírez. El monestir estava regit per una abadessa i tenia una trentena de monges i es podia comparar als monestirs masculins de Poblet a la Conca de Barberà i Santes Creus a l’Alt Camp.
Van viure en solitud fins al segle XVI. L’any 1563 amb el  Concili de Trento es disposà que els monestirs no podien estar en llocs isolats. El terme o municipi de Vallbona es va originar vers l’any 1573 quan les monges van demanar als habitants de Montesquiu que anessin a viure al voltant del monestir. Van acceptar i així es creà Vallbona de les Monges.

Montesquiu estava situat entre dues valls a uns 600 m al sud-est de Vallbona.

Hi havia les restes del castell situades a 629 m d’altitud, entre les partides de Comeseuques i Roca-Grossa. Les restes del castell i l’església  foren desmuntades a mitjan segle XIX per fer la parròquia. El poble  va pertànyer  a la vegueria de Montblanc i va desaparèixer a mitjan segle XVI en traslladar-se al voltant del Monestir de Vallbona de les Monges. Avui només queden unes pedres del poble.

LLOCS D'INTERÈS

La  història del monestir comença l’any 1153 quan l’ermità Ramon de Vallbona hi aplegà una comunitat mixta d’ermitans. L’any 1176 havent marxat els homes al Montsant, unes monges vingudes de Tulebras (Navarra) s’uniren a la comunitat i s’integraren a l’Orde del Cister.

L’Orde del Cister estava sota la Regla de Sant Benet, que rebutjava tot allò que era superflu. Va néixer al segle XI com una renovació monàstica que anava en contra de la riquesa, apostava per l’oració, el treball, el recolliment i l’acolliment de peregrins. Amb la figura de Bernat de Claravall aquesta orde s’estengué per tot Europa i arribà als monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

La primera abadessa fou Oria Ramírez. El monestir estava regit per una abadessa i tenia una trentena de monges cosa que el feia comparable als monestirs masculins de Poblet a la Conca de Barberà i Santes Creus a l’Alt Camp.

El prestigi del monestir fou  molt important durant l’edat mitjana per l’amplitud de les seves propietats, pels monestirs filials que va fundar i per la categoria social de les monges que hi  ingressaven, moltes d’elles procedents de la noblesa.

La vida monacal al llarg dels seus 800 anys d’existència mai no s’ha interromput, excepte en època de guerra.

L’església del monestir és de transició del romànic al gòtic. Destaquen els dos cimboris; un és el cimbori llanterna i l’altre el del campanar. A cada costat del presbiteri hi ha un sarcòfag. Un és la tomba de Violant d’Hongria, segona muller del rei Jaume I el Conqueridor i l’altre el de la seva filla , la princesa Sança d´Aragó.

El claustre, iniciat al s.XII, mostra els diferents estils arquitectònics a cada una de les ales.

La sala capitular del segle XIV és lloc de reunió de la comunitat. La presideix la imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia, que és de terracota policromada.

A l’inici de la nau major hi ha la bella imatge de la Mare de Déu del Cor, de pedra policromada i obra de Guillem Seguer, que data del segle XIV.

La capella de la Mare de Déu del Claustre on es conserva la imatge de Santa Maria, que data del segle XII i fou restaurada al segle XIV.

La plaça era el lloc destinat al cementiri de les monges i més tard s’enterraren sota el claustre. A la paret de l’església hi ha adossats diferents sarcòfags.

L’any 1931  el monestir fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
HORARIS DE VISITA PER AL MONESTIR DE SANTA MARIA DE VALLBONA
Descarrega't aquí els horaris

Recomanem fer reserva prèvia, de 10h a 19h, als telèfons 973 33 02 66 / 639 75 94 42 o bé roser@sitacturisme.cat
www.monestirvallbona.cat, e-mail: vallbona@monestirvallbona.cat
Tel. 973 330 266
La Ruta del Cister es va crear amb el propòsit de potenciar el turisme de les comarques d’interior. Cada una de les tres comarques que abraça la ruta -l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell- compta en el seu territori amb un monestir: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, respectivament, tres joies arquitectòniques, històriques i culturals. Es tracta de les tres abadies fonamentals del Cister a Catalunya.

A part d’aquests grans monestirs s’anaren fundant diverses filials. Dins la comarca de l’Urgell hi ha el monestir del Pedregal (Tàrrega), el de la Bovera i el de Vallsanta (Guimerà).

La construcció de la major part d’aquests edificis coincideix amb el final del romànic i els primers inicis del gòtic. Els seus cenobis es caracteritzen per l’austeritat  de les seves formes i de la seva ornamentació. A través dels monestirs cistercencs s’impulsaren l’agricultura, la cultura i l’arquitectura. A més d’aquests tres monestirs, trobareu en aquestes comarques infinitat d’itineraris pels 65 pobles que les formen, amb una oferta cultural, turística i gastronòmica de gran categoria. Conèixer aquests municipis és retornar a les tradicions, a la vida rural i a la gran personalitat que, arrelada a la seva història ha fet d’aquesta terra un  símbol de futur.

Més informació a la web: www.larutadelcister.info (consulteu l’entrada conjunta als tres monestirs).
Col·lecció de més de 20.000 peces amb objectes relacionats amb el món del cinema. Hi ha una sala que homenatja al Sr. Queraltó, amb mostres de ràdios i objectes de so que traslladava d’un poble a un altre. També hi ha llibres, cartells, reculls de premsa…

Horari:  dimarts, dimecres, divendres, dissabte i   diumenge, de 10 a 14 h.  Dilluns i dijous tancat.  Visites concertades a l’Oficina de Turisme de Vallbona de les Monges,  973 982 500, turisme@vallbonadelemonges.cat
L’edifici data del segle XVIII i és d’estil neoclàssic. Fou construïda per Josep Valls Galí. Els carreus de pedra eren del poble abandonat de Montesquiu. És una planta de creu llatina amb tres naus dividides per grans pilars. L’any 1936, durant la Guerra Civil espanyola, van saquejar l’edifici i en van malmetre algunes imatges. L’any 1984 van restaurar-lo.
 
Ubicada a l’entrada del poble hi trobem la creu de terme d’estil barroc que data del segle XVII.
És interessant el molí situat al carrer Major que conserva l’estructura de suport de pedra  que servia per premsar la  vinya. Antigament aquest element estava a l’interior de les dependències monàstiques, però amb la reforma del Concili de Trento va formar part de la decoració del poble.
La font té una alçada de 6,50 m i 2,80 m de diàmetre. Fou construïda per Ramon Jover i Josep Jover al segle XIX i és d’estil neoclàssic. L’aigua que brolla ve directament de la mina. Té vuit raigs i nodreix l’abeurador i el rentador del poble.
COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Vallbona de les Monges
C. Prat de la Riba, 3- 25268 Vallbona de les Monges - Tel. 973 330 260
ajuntament@vallbonadelesmonges.cat   www.vallbonadelesmonges.cat

Oficina de Turisme de Vallbona de les Monges
C. Prat de la Riba, 6- 25268 Vallbona de les Monges - Tel. 973 982 500
turisme@vallbonadelemonges.ca     www.viuvallbona.cat