Ruta Gastronòmica de l'Urgell
La Ruta gastronòmica de l’Urgell segueix els tres rius que delimiten les tres zones que proposem visitar. Al nord, trobem la ribera del Sió, amb Agramunt com a població principal i els torrons com a protagonistes. Resseguint la conca d’Ondara, s’arriba fins a la capital de la comarca: Tàrrega. I, al sud, la vall del riu Corb és territori de vins i oliveres. Tres zones per recórrer i descobrir els atractius turístics i la gastronomia de l’Urgell.
Promoure el turisme sostenible i el consum de productes de proximitat, així com evitar el malbaratament alimentari, són alguns dels objectius de l’Agenda 2030 per un Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015 i són elements claus que volem difondre des de Turisme Urgell.
La importància de promoure el consum d’ingredients autòctons i de temporada a l’Urgell i revaloritzar-los , fomentar l’economia circular i les explotacions familiars, i impulsar el reciclatge i l’aprofitament al llarg de tota la cadena alimentària: producció, compra i consum.
Pel que fa al turisme respectuós amb l’ecosistema, la línia que cal seguir és la de buscar el mínim impacte sobre el medi ambient i la cultura local, a més de conservar la biodiversitat i els recursos naturals, i buscar la generació de llocs de treball i ingressos de la població.
Els plats tradicionals urgellencs fan servir productes de temporada i de proximitat, en els quals es basa una alimentació bona, variada, equilibrada, sana i sostenible. Tot i això, la innovació també es fa un lloc en el receptari, amb les aportacions de les noves fornades de cuiners que, des del territori, creen noves combinacions d’aromes i sabors.
Els plats amb porc sempre han estat habituals a les taules de la comarca, i d’aquest animal se’n fan embotits de qualitat (llonganissa). Amb mans, orelles, morro... es fan diversos guisats tradicionals, com la tupina i les cassoles de tros (de peus de porc amb caragols, per exemple), segurament el plat més emblemàtic d’aquestes contrades. També són típiques les olles barrejades, com la de congre sec amb arròs i l’escudella.
Els caragols també són un ingredient habitual en aquesta comarca, i són els protagonistes de plats com els caragols a la llauna o la cassola de caragols, una menja tradicional dels pagesos que treballaven al camp, i que també es cuina en moments de celebració i de trobades d’amics. La carn de caça (sobretot, conill i perdiu), els bolets i l’aviram també formen part del receptari tradicional, en què també es fan servir molt les herbes aromàtiques, com el timó, el romer i la farigola. Les diferents fórmules amb bacallà, els cocs, els panadons i la fruita seca també protagonitzen diferents plats habituals de la cuina urgellenca, així com la fruita dolça (pera, poma, préssec) i el formatge artesà.
Pel que fa a les postres, n’hi ha una gran diversitat, des de carquinyolis, ametllats i orelletes fins a la xocolata a la pedra o el conegut torró d’Agramunt, un torró dur fet amb mel, avellanes o ametlles i clara d’ou, passant pel món dolç deles neules i les galetes artesanes, els caramels i els confits. Les receptes més tradicionals inclouen plats com les torradetes de Santa Teresa, els bunyols de poma, les coques dolces i les peres al vi amb safrà, entre d’altres.
La Ruta gastronòmica de l’Urgell transcorre per tres zones delimitades pels seus rius que permetran descobrir els atractius turístics, culturals i naturals, tot gaudint de la gastronomia i els productes de proximitat del territori.