Sovint, desconeixem el gran valor arquitectònic, cultural i paisatgístic dels edificis i recursos naturals que tenim ben a prop, i regularment o cada dia hi passem per davant , però no sabem apreciar el seu valor real.

Sempre ens passa, ara que arriba el temps de les vacances, anem de viatge a llocs ben llunyans com Mèxic, Egipte, o el Carib, i de fet , encara no coneixem tots els racons de Catalunya i potser tampoc, els més propers, els de la zona on vivim… 
Així, a l’Urgell hi ha una gran quantitat d’edificis i monuments catalogats per la Generalitat de Catalunya com a béns culturals d’interès nacional, fet que ens fa adonar de la importància que tenen a nivell nacional.

En l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya realitzat per la Generalitat de Catalunya s’hi inclouen edificis i construccions d’interès artístic, arquitectònic o històric, sectors i elements d’edificis, elements arquitectònics aïllats, petits conjunts i nuclis d’interès historicoartístic, tant de caràcter monumental com popular i tradicional. Hi ha tres categories:

 

CATEGORIES DELS BÉNS CULTURALS

Són els béns més importants del patrimoni cultural català, declarats per l’Administració de la Generalitat, que els ha d’inscriure al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional. Pel que fa al patrimoni arquitectònic, es classifiquen en: monument històric, conjunt històric, jardí històric i lloc històric.

A la comarca de l’Urgell n’hi un total de 32 , alguns exemples són:

El Castell de Montclar d’Urgell
El Pilar d’Almenara a Almenara Alta
El Sepulcre de Ramon de Cardona de Bellpuig
El Castell de Ciutadilla
El Conjunt historicoartístic de Guimerà
Els murs i els portals de l’antiga vila closa de la Fuliola
La Torre circular romana de Castellnou d’Ossó.
El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges
El Castell de Verdú
Són els béns integrats del patrimoni cultural català que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional (BCIN). Els béns culturals d’interès local immobles són declarats pel ple de l’ajuntament, en els municipis de més de cinc mil habitants, o pel ple del consell comarcal, en els municipis de menys de cinc mil habitants. Alguns són, l’església de Sta. Cecília del Tarròs , l’església de Sta. Maria de Maldà o el Molí del Senyor de Puigverd d'Agramunt . 
Són construccions, edificis i conjunts d’edificacions que, tot i no haver estat declarats BCIN o BCIL, reuneixen també prou valors artístics, arquitectònics o històrics per formar part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.
A l’Urgell n’hi ha 11, en destaquem:
La Creu de terme de la plaça de Sta. Anna d’Anglesola
L’Església de Sta. Maria de l’Alba de Tàrrega
El Santuari del Tallat de Rocallaura
La Casa de la vila de Belianes

Més informació al web: http://sig.gencat.cat/portalsigcultura.html