L’any 2009 el Patronat de Turisme Ara Lleida de la Diputació de Lleida va endegar una iniciativa turística pionera a Catalunya per impulsar la creació de la marca turística XARXA DE POBLES AMB ENCANT DE LES TERRES DE LLEIDA. De l’Urgell hi ha 2 poblacions: Vallbona de les Monges i Guimerà
  
De la primera convocatòria d’ajuts es van seleccionar 20 pobles, 17 dels quals  eren del Pirineu i Prepirineu i 3 de la plana de Lleida ( 1 de la Segarra i 2 de l’Urgell , GUIMERÀ I VALLBONA DE LES MONGES ). L’any següent hi va entrar VERDÚ.

Els pobles i municipis de menys de 1.000 habitants podien optar a formar part d’aquesta Xarxa de Pobles amb Encant. L’objectiu d’aquesta iniciativa no és altre que potenciar el turisme de pobles i nuclis rurals que es basen en la preservació de la seva autenticitat i identitat, per tal de posar-los en valor i promocionar-los.

El fenomen turístic està canviant, el turista busca l’autenticitat i la diferenciació d’un indret respecte un altre, que el faci diferent de la resta de llocs que coneix. Que li cridi l’atenció, que l’impacti, que l’emocioni, que aprengui coses de la seva gent i la seva història, que li permeti desconnectar de l’estrès de la vida diària, que descobreixi les arrels i les tradicions… I Vallbona de les Monges, Verdú i Guimerà són d’aquests pobles que tenen aquest poder de “seducció turística”.

La Ruta del Cister i la vall del Corb poden presumir de tenir tres pobles amb encant dins el seu territori…

 

LLISTAT DE POBLES