El GR175 La Ruta del Cister està integrat dins l’extensa xarxa de senders abalisats d’Europa i és l’únic sender que enllaça els tres monestirs més emblemàtics d’aquest orde a la Catalunya Nova: Santes Creus, Poblet i Vallbona, situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, respectivament. El traçat és circular amb un total de 105 quilòmetres i 108 quilòmetres per als ciclistes. Compta amb 4 variants en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes. Està totalment senyalitzat en ambdós sentits de la marxa amb les característiques marques blanca i vermella de GR (sender de Gran Recorregut), amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc, de l’alçada i la connexió amb d’altres senders GR i PR de la xarxa. També compta amb les infraestructures necessàries: passeres, baranes, escales, etc. per fer més còmoda i segura la caminada.

Aquesta ruta és apta per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme, ja que no comporta cap més dificultat que la distància a recórrer i uns desnivells moderats. Es pot plantejar fer-la amb més o menys etapes, tenint en compte els dies de què es disposen, els objectius i la preparació física. Els usuaris podran gaudir d’algunes experiències impactants com participar en la pregària de vespres tot escoltant el cant dels monjos de Poblet, després d’haver realitzat una magnifica excursió per les muntanyes de Prades i pel Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i, l’endemà, una vegada arribats a Vallbona de les Monges, havent travessat les vinyes de la Conca i els sembrats de l’Urgell, participar en les pregàries de les monges i deixar-se embolcallar pels seus cants, o bé caminar per la feréstega carena del Cogulló i les terres planes de l’Alt Camp fins a arribar a Santes Creus i passejar tranquil·lament pel monestir, gaudint de tots els racons, i poder escoltar les llegendes medievals que conten els guies. De ben segur que aquestes vivències, que només en aquesta ruta trobaran, no els decebran.

I és que el GR175 La Ruta del Cister és molt més que un sender: és el vincle d’unió entre els tres monestirs del Cister més rellevants de Catalunya, el fil conductor per a la història dels seus pobles, l’aproximació a unes terres modelades per l’home en alguns indrets i a una natura salvatge entre d’altres, el tast d’una gastronomia autèntica arrelada a la terra i el contacte amb la gent que hi viu i que estima aquests paisatges. És tot allò que cadascú estigui disposat a trobar-hi. És el GR175 La Ruta del Cister!

Porta amb tu el CARNET 6T i aprofita els descomptes i avantatges que t’ofereix!

3 TRAJECTES DEL GR 175 LA RUTA DEL CISTER:
Santes Creus – Poblet

Distància del recorregut: 34,870 km a peu
Temps estimat: 7h 45′ a peu
Altura màxima: 781 m a peu
Altura mínima: 294 m a peu
Desnivell acumulat: A peu, 2.292 m (pujada: +1.248 m; descens: -1.044 m

ENTREU A LA WEB www.larutadelcister.info per descarregar el TRACKS

Sortim del monestir de Santes Creus situat al municipi d’ Aiguamúrcia, comarca de l’Alt Camp. Després de travessar les terres planes de l’Alt Camp, entre camps de cultius de vinya, ametllers i olivers; anirem pujant molt suaument fins al poble de Figuerola del Camp. Arribarem al punt més alt, el coll de Prenafeta (730 m) amb un pendent moderat. La baixada fins al poble de Prenafeta és molt més forta. Travessem la vila ducal de Montblanc i ens endinsarem a la part oriental de les muntanyes de Prades per l’ermita de Sant Joan (700 m). La pujada a l’ermita és considerable i ens ho hem d’agafar amb calma. Després el traçat es fa molt agradable i entrarem al Paratge Nacional de Poblet. Després de l’ermita de la Santíssima Trinitat pujarem fins a un tallafocs. El primer tram de la baixada fins a Poblet és més dificultós, i després va planejant fins al monestir.

S’han previst dues variants per als ciclistes per evitar el sender que va des del Coll de Prenafeta fins al poble de Prenafeta (2,771 Km) i la pujada a l’ermita de Sant Joan per als ciclistes des de Montblanc pel sender de la Tossa o també GR171 (9,069 Km).

Distàncies aproximades:
Fes clic sobre el nom del nucli de població per saber els serveis de què disposa.

A PEU(quilometratges aproximats):
Km 0,000 – Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)
Km 3,775 – Barraca del Cossiol (El Pla de Santa María)
Km 8,230 – El Pla de Santa Maria
Km 11,270 – Figuerola del Camp
Km 16,050 – Poble vell de Prenafeta (Montblanc)
Km 16,700 – Prenafeta (Montblanc) Km 23,760 – Montblanc
Km 27,900 – Ermita de Sant Joan (Montblanc)
Km 34,100 – Urbanització Les Masies(L’Espluga de Francolí)
Km 34,870 – Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet)

EN BTT(quilometratges aproximats):
Km 0,000 – Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)
Km 3,775 – Barraca del Cossiol (El Pla de Santa María)
Km 8,230 – El Pla de Santa Maria
Km 11,270 – Figuerola del Camp ATENCIÓ! TRAM EN MAL ESTAT, es recomana anar pel Coll de la Coloma.
Km 17,400 – Prenafeta (Montblanc)
Km 24,400 – Montblanc
Km 25,200 – Inici variant BTT Sant Joan, enllaç GR171 i Camí de Sant Jaume a Catalunya
Km 31,650 – L’Espluga de Francolí
Km 34,030 – Les Masies (l’Espluga de Francolí)
Km 35,600 – Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet)

Punts d’aigua:
A més dels pobles per on passarem, trobarem aigua potable una vegada passat Figuerola del Camp i a les ermites de Sant Joan i de la Santíssima Trinitat. Poc abans d’arribar al monestir de Poblet trobarem la font de l’Abat Siscar ( són tres fonts minerals: ferruginoses i de magnesi).

Recomanacions:
– Aquesta ruta és apta per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme, ja que no comporta cap més dificultat que la distància a recórrer i uns desnivells moderats.
– Cal plantejar-se la ruta en més o menys etapes tenint en compte els dies de què disposeu, els vostres objectius i la preparació física. Es pot fer en qualsevol dels sentits.
– Els ciclistes compten amb 4 variants que s’han previst en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes, però que requereixen un cert nivell d’exigència i preparació física.
– No es recomana portar alforges. Hi ha la possibilitat de contractar el servei de trasllat de maletes, bicicletes…
ATENCIÓ TRAM EN MOLT MAL ESTAT: es recomana als ciclistes que realitzin el tram de Figuerola del Camp a Prenafeta o viceversa, que un cop a Figuerola segueixin les indicacions del Camí del Coll de la Coloma. Un cop dalt cal seguir les indicacions dels senderistes a Prenafeta. Per agafar el camí del Coll de la Coloma des de Prenafeta cal seguir les indicacions a peu, no anar per la variant de BTT. A un quilòmetre i mig aproximadament trobareu el coll de la Coloma i cal agafar una pista que surt a la dreta i més endavant una altra a l’esquerra que baixa a Figuerola.
– Cal informar-se de la previsió meteorològica. – Cal dur previsió d’aigua suficient per a la ruta, i beure regularment.
– Cal protegir-se de les radiacions solars.
– Cal reservar allotjament.
– Hi ha molts nuclis de població que no tenen botigues, restaurants… per fer els àpats.
– Els dilluns molts establiments estan tancats per festa setmanal.
– En molts establiments no es pot pagar en targeta de crèdit. Hi ha caixers automàtics al Pla de Santa Maria, Montblanc, l’Espluga de Francolí i el Pont d’Armentera.
– L’itinerari està senyalitzat amb les característiques marques blanca i vermella de GR, i amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc i de l’alçada.
– Cal respectar l’entorn i les normes establertes pel Paratge Natural de Poblet i pels propietaris dels terrenys de pas. Telèfon d’emergència : 112
– Per a qualsevol suggeriment, incidència o anomalia podeu adreçar-vos a: info@larutadelcister.info i al tel. 977 87 12 47.

Poblet – Vallbona de les Monges
Distància del recorregut: 25,660 Km a peu
Temps estimat: 6h 30′ a peu
Altura màxima: 771 m a peu
Altura mínima: 388 m a peu
Desnivell acumulat: A peu, 1.202 m (pujada: +586m; descens -616 m)

ENTREU A LA WEB www.larutadelcister.info per descarregar el TRACKS

Sortim del monestir de Poblet situat al municipi de Vimbodí i Poblet, a la comarca de la Conca de Barberà. Travessem l’Espluga de Francolí, que concentra part de l’atracció turística més important de la comarca. Seguim les indicacions del sender en direcció a Vallbona de les Monges per pistes en bon estat. El paisatge és agrícola majoritàriament, amb conreus principalment de vinyes a la Conca i cereals a l’Urgell amb algunes clapes d’alzinar. Aquest tram fins a la serra del Tallat, probablement és el més sec de tot el sender, no és recomanable fer-lo en dies calorosos. Vorejarem per darrere el santuari del Tallat per arribar a Vallbona. Es recomana pujar al santuari del Tallat des d’on es divisa una panoràmica de la Conca de Barberà impressionant.

S’ha previst una variant per als ciclistes al Coll de Montblanquet, per evitar el senderó que va des del Mas d’en Jové fins al Cap de Coll (3,700 Km).

Distàncies aproximades:
Fes clic sobre el nom del nucli de població per saber els serveis de què disposa.

A PEU (quilometratges aproximats):
Km 2,600 – L’Espluga de Francolí
Km 14,370 – Cap del Coll
Km 16,830 – Derivació al Santuari del Tallat
Km 17,730 – Santuari del Tallat
Km 20,400 – Montblanquet (Vallbona de les Monges)
Km 25,660 – Vallbona de les Monges EN BTT (quilometratges aproximats)
Km 2,600 – L’Espluga de Francolí
Km 13,300 – Inici variant de BTT del Cap del Coll
Km 14,913 – Tram de carretera en direcció al Cap del Coll
Km 16,970 – Cap del Coll
Km 20,500 – Derivació al Santuari del Tallat
Km 21,400 – Santuari del Tallat
Km 24,070 – Montblanquet (Vallbona de les Monges)
Km 27,260 – Baixada a Vallbona – ATENCIÓ, tram molt deteriorat.
Km 29,330 – Vallbona de les Monges

Punts d’aigua:
Trobarem fonts a l’Espluga de Francolí i a Montblanquet. Es recomana portar aigua en qualsevol época de l’any, fins a Montblanquet es pot fer llarg el viatge.

Recomanacions:
– Aquesta ruta és apta per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme, ja que no comporta cap més dificultat que la distància a recórrer i uns desnivells moderats.
– Cal plantejar-se la ruta en més o menys etapes tenint en compte els dies que disposeu, els vostres objectius i la preparació física. Es pot fer en qualsevol dels sentits.
– Els ciclistes compten amb 4 variants que s’han previst en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes, però que requereixen un cert nivell d’exigència i preparació física.
– No es recomana portar alforges. Hi ha la possibilitat de contractar el servei de trasllat de maletes, bicicletes…
– ATENCIÓ ALS CICLISTES, TRAM EN MOLT MAL ESTAT: al quilòmetre 27,360 aproximadament, abans d’arribar a Vallbona, el traçat és per l’antic camí d’abast dels Bosquets amb trams empedrats deteriorats per l’aigua i les motos. Cal anar molt en compte.
– Cal informar-se de la previsió meteorològica.
– Cal dur previsió d’aigua suficient per a la ruta, i beure regularment.
– Cal protegir-se de les radiacions solars.
– Cal reservar allotjament.
– Hi ha molts nuclis de població que no tenen botigues, restaurants… per fer els àpats.
– Els dilluns molts establiments estan tancats per festa setmanal.
– En molts establiments no es pot pagar en targeta de crèdit. Hi ha caixers automàtics al Pla de Santa Maria, Montblanc, l’Espluga de Francolí i el Pont d’Armentera.
– L’itinerari està senyalitzat amb les característiques marques blanca i vermella de GR, i amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc i de l’alçada.
– Cal respectar l’entorn i les normes establertes pel Paratge Natural de Poblet i pels propietaris dels terrenys de pas. Telèfon d’emergència : 112
– Per a qualsevol suggeriment, incidència o anomalia podeu adreçar-vos a: info@larutadelcister.info i al tel. 977 87 12 47.

Vallbona de les Monges – Santes Creus
Distància del recorregut: 43,700 km a peu
Temps estimat: 11 h 30’ a peu
Altura màxima: 863 m a peu
Altura mínima: 304 m a peu
Desnivell acumulat: A peu, 2.469 m (pujada: +1.157m; descens: -1.312m)
Distància de la variant de Comaverd: 6,850 km

ENTREU A LA WEB www.larutadelcister.info per descarregar el TRACKS

Sortim de Vallbona de les Monges situat a la comarca de l’Urgell en direcció a Santes Creus. Aquest tram és el més llarg i recorre les tres comarques per pistes en bon estat amb alguns corriols i una petita desgrimpada a la baixada del Cogulló. Cal apreciar el contrast i la diversitat de paisatges que anirem trobant. Als altiplans urgellencs fins al coll de Torrefaves, entre Forès i Rocafort de Queralt, hi predomina un paisatge agrícola de sembrats amb clapes de bosc. A les fonalades de la conca, Rocafort i Montbrió de la Marca, i els camps oberts de l’Alt Camp, entre El Pont d’Armentera i Santes Creus, hi predomina el paisatge vinícola que es contraposa a la vegetació raquítica i turmentada que trobem a la solitària serra del Comaverd (855 m) i del Cogulló (816 m), el punt culminant del GR175 La Ruta del Cister.

S’ha previst una variant per als ciclistes de 6,850 Km per evitar el descens de la roca del Cogulló. Primer es segueix la carena de Comaverd fins al Coll de Valls on es coincideix amb el GR7 fins poc després de sortir del fons del torrent de Rupit.

Distàncies aproximades:
Fes clic sobre el nom del nucli de població per saber els serveis de què disposa.

A PEU(quilometratges aproximats):
Km 6,950 – Rocallaura (Vallbona de les Monges)
Km 10,900 – Belltall (Passanant i Belltall)
Km 15,600 – Forès Km 20,400 – Rocafort de Queralt
Km 22,900 – Montbrió de la Marca (Sarral)
Km 29,020 – Cova Cativera a 250m de la ruta
Km 29,710 – Roca de Cogulló (816 m)
Km 34,800 – Urb. Mas del Plata (Cabra del Camp)
Km 38,600 – El Pont d’Armentera Km 43,700 – Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)

EN BTT (quilometratges aproximats):
Km 6,950 – Rocallaura (Vallbona de les Monges)
Km 10,900 – Belltall (Passanant i Belltall)
Km 15,600 – Forès Km 20,400 – Rocafort de Queralt
Km 22,900 – Montbrió de la Marca (Sarral)
Km 26,580 – Inici variant de BTT del Cogulló
Km 35,500 – Urb. Mas del Plata (Cabra del Camp)
Km 39,300 – El Pont d’Armentera
Km 44,400 – Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)

Punts d’aigua:
Als diferents nuclis de població per on passarem trobarem fonts d’aigua. També trobarem aigua a la Cova Cativera, prop de la Roca de Cogulló. Es recomana portar aigua en qualsevol època de l’any.

Recomanacions:
– Aquesta ruta és apta per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme, ja que no comporta cap més dificultat que la distància a recórrer i uns desnivells moderats.
– Cal plantejar-se la ruta en més o menys etapes tenint en compte els dies de què disposeu, els vostres objectius i la preparació física. Es pot fer en qualsevol dels sentits.
– Els ciclistes compten amb 4 variants que s’han previst en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes, però que requereixen un cert nivell d’exigència i preparació física.
– No es recomana portar alforges. Hi ha la possibilitat de contractar el servei de trasllat de maletes, bicicletes…
ATENCIÓ ALS CICLISTES, TRAM EN MAL ESTAT: després de Montbrió de la Marca hi ha un tram que transcorre per un antic camí empedrat amb moltes pedres soltes.
– Cal informar-se de la previsió meteorològica.
– Cal dur previsió d’aigua suficient per a la ruta, i beure regularment.
– Cal protegir-se de les radiacions solars.
– Cal reservar allotjament.
– Hi ha molts nuclis de població que no tenen botigues, restaurants… per fer els àpats.
– Els dilluns molts establiments estan tancats per festa setmanal.
– En molts establiments no es pot pagar en targeta de crèdit. Hi ha caixers automàtics al Pla de Santa Maria, Montblanc, l’Espluga de Francolí i el Pont d’Armentera.
–L’itinerari està senyalitzat amb les característiques marques blanca i vermella de GR, i amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc i de l’alçada.
– Cal respectar l’entorn i les normes establertes pel Paratge Natural de Poblet i pels propietaris dels terrenys de pas. Telèfon d’emergència : 112
– Per a qualsevol suggeriment, incidència o anomalia podeu adreçar-vos a: info@larutadelcister.info i al tel. 977 87 12 47.