VALLBONA DE LES MONGES

Vallbona de les Monges forma part de la línia de defensa republicana L2. La L2 s’estenia des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona i pretenia contenir l’avenç de les tropes franquistes durant la Guerra Civil Espanyola. La construcció de la L2 es va efectuar l’estiu del 1938 i la van dur a terme els presoners del batalló disciplinari de Vallbona, majoritàriament militars de l’exèrcit franquista d’origen gallec, capturats a la batalla de Terol. Estaven reclosos al Monestir de Sta. Maria de Vallbona. L’entorn de Vallbona ha variat molt poc en els darrers 70 anys. Els cultius són els mateixos: oliveres, ametllers i vinya, així com la zona boscosa. El traçat de la carretera és el mateix, i abans s’utilitzava per esperar l’arribada de les tropes. Els boscos de Montesquiu estan plens de trinxeres. Les trinxeres es construïen en ziga ziga per augmentar la protecció en cas d’atac aeri. En el terme de Vallbona es poden trobar també nius fusellers i observatoris d’artilleria, que sortosament no es van haver d’utilitzar mai. El 19 de desembre del 2010, es va inaugurar al Santuari del Tallat de Rocallaura , la L 2. Són 26 Km indicats amb més d’un centenar de senyals que van des de Vallbona de les Monges fins al santuari del Tallat de Rocallaura, passant per 7 punts d’interès que il·lustren búnquers, nius fusellers i trinxeres. Es tracta d’un conjunt de fortificacions úniques a Catalunya i un exemple de l’esforç de frenar l’avanç de les tropes franquistes a Catalunya.
 

AGRAMUNT

Sota el temple romànic de l’Església de Sta. Maria d’Agramunt s’amaga el refugi antiaeri. Un espai de memòria singular a tot Catalunya. El refugi segueix la nau central i el creuer del temple, amb 34 metres.

L’any 1938 Agramunt va patir el primer bombardeig de l’aviació feixista i per això es van construir refugis, perquè els veïns de la localitat s’amaguessin dels bombardeigs.

Fa uns anys es va rehabilitar i es pot visitar, dissabte d´11 a 13h i diumenge de 12:45 a 14h.

Oficina de Turisme d’Agramunt, tel. 973 391 089, turisme@agramunt.cat, www.agramunt.cat.
 
L’any 1938, en plena Guerra Civil, Agramunt va disposar d’un camp d’aviació que ocupava tot el pla dels Salats, des del canal d’Urgell fins prop de Les Puelles. La construcció d’aquest refugi va ser realitzada per l’Exèrcit de la república i fou aquesta zona l’escollida perquè era molt plana i sense cap obstacle als voltants.
Situat a la zona nord d’Agramunt, els treballs de recuperació han permès rehabilitar una cambra d’uns 9 m2 de superfície a sota terra on s’ accedeix a través d’unes escales de pedra treballada, per fer-la visitable. Els punts d’entrada i de sortida es van construir de forma desalineada amb l’objectiu de protegir la cambra dels bombardejos i de les ones expansives.