imatge ruta del cister
 

Hola, sóc La Ruta del Cister. Materialment, sóc un logotip bonic però en essència sóc una expressió que identifica un territori concret format per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i els seus 65 municipis i pedanies, entre les províncies de Tarragona i Lleida. I aquest territori, els seus pobles i la seva gent estan envoltats de cultura, patrimoni, art, artesania, natura, paisatge, senders, cellers modernistes, bodegues, productes agroalimentaris, gastronomia, allotjaments, serveis turístics, festes i tradicions…en un entorn rural.

Com és obvi, el meu nom es deu al fet que cada una d’aquestes tres comarques limítrofes té un monestir cistercenc on estan enterrats els reis de la corona catalanoaragonesa: el reial Monestir de Santa Maria de Poblet, on l’actual comunitat de monjos l’omple d’espiritualitat, mantenint la seva simbologia i seguint la regla de Sant Benet; el reial Monestir de Sta. Maria de Vallbona de les Monges, un espai on la religió, l’espiritualitat i l’acollida de les germanes és especial,  i el reial Monestir de Santes Creus, on pots capbussar-te per tots els racons i viure en primera persona la seva monumentalitat i la seva història, sens dubte, són les joies de la corona.

Vaig néixer el mes de setembre de l’any 1989 i la meva primera llar van ser els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. La meva missió a l’igual de la dels consells comarcals és desenvolupar econòmicament i socialment aquestes comarques de l’interior de la Catalunya Nova. I és que el meu naixement és conseqüència de la creació dels consells comarcals i el meu objectiu és potenciar aquest territori.

Quan pregunto a algú què entén per La Ruta del Cister, majoritàriament em responen que és la ruta que enllaça els tres monestirs cistercencs de Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet.

I de fet, tenen part de raó! Però per a altres, entre ells jo, representa molt més, per exemple la possibilitat per descobrir tres comarques a través de Les Rutes de La Ruta, diferents propostes per conèixer els 65 municipis.

Un dels meus eslògans preferits i amb el que més m’identifico de moment és: LA RUTA DEL CISTER, MÉS ENLLÀ DELS MONESTIRS. I és que parlar de Ruta vol dir parlar de territori Cister!
Fa més de 850 anys, els monjos de l’orde del Cister repoblaren aquests nous nuclis de població.
Sé que no puc agradar a tothom, i a cops, he sentit que no identifico amb la mateixa intensitat tot el territori, ja que sembla que qui s’emporta el major benefici del meu afany de promocionar-me són aquells municipis que estan a un radi pròxim als monestirs. Altres creuen, i amb raó, que tenen elements prous singulars que els identifiquen. No es tracta d’anul·lar o descartar altres rutes turístiques amb prou personalitat sinó de sumar esforços entre tots per fer més atractiu el territori.

I és que com més noms ens identifiquin més probabilitats de donar-nos a conèixer. Es tracta, doncs, de crear sinergies entre tots els recursos turístics de les tres comarques.
La Ruta del Cister és: de Tàrrega al Tallat, el GR-175, la ruta medieval de la Conca, els Castells del Gaià,les muntanyes de Prades i el Bosc de Poblet, la Vall del Corb, d’Agramunt a Bellver d’Ossó, el riu francolí, la plana central de l’Alt Camp, els cellers modernistes, la FiraTàrrega (la Fira de teatre de Tàrrega), la setmana medieval de Montblanc, la calçotada i els castellers de Valls, els tres tombs de molts municipis, la cova de l’Espluga de Francolí, el museu d’Alcover, els torrons d’Agramunt, Verdú amb la ceràmica negra, els pobles amb encant, etc.

Perdoneu-me que no pugui nomenar tots els elements tangibles i intangibles que tenim a les tres comarques.
No sé què m’oferirà el futur, com la majoria, però el que sé segur és que depenc de la gent del territori i en el fons, estic al vostre servei , així doncs expremeu-me al màxim per desenvolupar de forma sostenible aquest territori i la seva gent, perquè quan vinguin a visitar-nos puguin gaudir d’un espai rural, tranquil i autèntic, on cada turista pugui fer la seva ruta a mida depenent de les seves preferències.
No puc acabar sense donar les gràcies a les persones que un dia van donar-me expressió i forma, a les que m’han ajudat a fer-me adolescent, a les persones que m’han adoptat i m’han fet ocupar un lloc als seus municipis i serveis turístics… a tots, moltes gràcies per estimar el territori on vivim!

www.larutadelcister.info