ITINERARI DE LA ZONA CENTRE

TORNABOUS – ANGLESOLA – BELLPUIG – PREIXANA – TÀRREGA – VILAGRASSA
 
 
Us recomanem la visita a Tornabous amb la Ciutat Ibèrica del Molí d´Espígol. També podeu contemplar l’església i l’ajuntament.
Seguiu fins a Anglesola on hi podreu admirar l’església de St. Pau Narbonenc, amb el magnífic retaule de Sta. Anna, la creu de terme, les cases pairals, l’Espai del Carro i la Casa Museu Cal Gassol.

Cap al migdia arribeu-vos fins a Bellpuig. És una vila que posseeix grans exemplars d’ arquitectura renaixentista. Feu la visita guiada al Convent de Sant Bartomeu ; i al Mausoleu del duc Ramon de Cardona i Anglesola, que es troba dins l’ església . Passegeu fins al castell de la vila. Cal destacar també la Fundació Perelló que recull l’obra escultòrica i pictòrica de J. Perelló. Apropeu-vos a les instal·lacions de Golf Urgell Pitch & Putt. També podeu fer cursos de parapent i d’ala delta a l’escola de vol Volager.
Després de dinar podeu anar a Seana, passejar i visitar l’església, i d’aquí podeu dirigir-vos al magnífic entorn de les Cases de Barbens. Si torneu a Bellpuig podeu arribar-vos a Preixana. A la part més alta del poble hi ha el parc de Montalbà, espai natural preparat per a pícnic. Edificis interessants que hi trobareu són l’església, les capelles així com l’estela de Preixana que és considerada un monument funerari del s.II a.C. Deixeu Preixana i arribeu fins a Tàrrega , capital de la comarca.

Podeu consultar l’agenda cultural de l’ Urgell, i realitzar algunes de les activitats lúdiques que us ofereix.

Ha arribat l’hora de sopar i descansar.
 
Podeu planificar una visita guiada per Tàrrega. Hi destaquen la plaça Major, l’ajuntament i l’església de Sta. Maria de l’Alba. La ciutat ofereix altres atractius com la plaça de Sant Antoni, el carrer Major (on hi ha el Museu Comarcal de l’Urgell amb l’exposició permanent dels jueus: la Tragèdia al Call), el carrer de Sta. Anna (edifici modernista), i el carrer del Carme (Palau dels Marquesos de la Floresta i la Casa Sobies). Als afores no podeu deixar de visitar el Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat .
Si voleu passejar i estar en contacte amb la natura arribeu fins al Parc de Sant Eloi on s’aixeca una ermita i des d’ on es divisa una magnífica panoràmica.
A 2 km de la vila es troba el Talladell, on destaca l’església, l’ermita del Pedregal (antiga filial de Vallbona de les Monges) i un munt de carrerons encisadors. Continuant la carretera cap a Agramunt trobareu un munt de petits pobles. A mà dreta, Altet, amb l’església. Seguint hi ha Claravalls, amb el castell, l’església, l’ermita i la creu de terme. Sense deixar la via, a mà esquerra, hi ha Santa Maria de Montmagastrell on destaca l’església i un bonic paisatge amb el canal d’Urgell de fons. Cal tornar enrere per la mateixa carretera i abans d’arribar a Tàrrega, cal agafar la carretera L-310 en direcció a Guissona que ens durà a la Figuerosa, on destaquen l’església, l’ermita i les restes de l’antiga església romànica; i si continueu trobareu Riudovelles amb una bonica l’església.
Tornant a la ciutat de Tàrrega i agafant l’antiga N-II en direcció a Lleida, arribareu a Vilagrassa on ressalten l’església romànica de Santa Maria, l’ermita, les cases pairals i els porxos i carrerons. Parada per dinar en alguna de les opcions escollides i retorn.