ITINERARI DE LA ZONA SUD

VERDÚ-GUIMERÀ- CIUTADILLA – NALEC – SANT MARTÍ DE RIUCORB- MALDÀ -VALLBONA DE LES MONGES- ELS OMELLS DE NA GAIA – BELIANES
 
 
Us recomanem la visita a la població de Verdú amb el castell, l’ església, i el conjunt d’ obradors de cantirers i ceramistes que treballen el fang de forma tradicional. També la casa santuari de St. Pere Claver, el Museu d’ Arqueologia, el poblat ibèric dels Estinclells, l’ermita de St. Miquel i la Font de Sta. Magdalena. La vila està declarada Zona d’ Interès Artesanal de Catalunya i també Municipi d’ Interès Turístic. És el poble dels sillons negres, de la verema i del vi. Es poden concertar visites guiades. Cap al migdia arribeu-vos fins a Guimerà. És una vila medieval que té una fisonomia única. Un laberint de carrers que s’enfilen cap al castell i l’església. Podeu visitar el Museu la Cort del Batlle, la torre cilíndrica que domina la Vall del Corb, i si pugeu fins a dalt, a l’església hi trobareu el retaule d’alabastre de Josep M. Jujol i la reproducció en 3D del retaule gòtic d’ en Ramon de Mur. El poble està declarat Conjunt Historicoartístic d’ Interès Nacional. Es poden concertar visites guiades.

És l’hora de dinar i sempre és recomanable asseure’s a la taula dels restaurants de la zona. Carregueu les piles i pugeu fins al Santuari de la Bovera, a 2 km de Guimerà, vinculat a l’orde del Cister; i a les ruïnes gòtiques del cistercenc Convent de Vallsanta, situat a peu de carretera.

Una bona opció ara, és dirigir-se cap a Vallbona de les Monges on hi ha un dels monestirs cistercencs més importants de Catalunya. Les visites són guiades i és obert els caps de setmana. En acabar la visita, fer un passeig pels carres i places és un plaer. Us recomanem la font de la plaça, els antics rentadors municipals i les cabanes amb volta de canó que hi ha disseminades pel terme.

De camí trobareu Ciutadilla, amb la magnífica torre del castell; Nalec i Rocafort de Vallbona, amb petits racons plens d’ encant; el petit nucli del Vilet; Sant Martí de Maldà amb una església que és un dels millors exemples d’estil barroc de la comarca; Maldà amb el seu imponent castell; Llorenç de Rocafort molt acollidor, i Vallbona de les Monges.

Tots aquests pobles estan dins La Ruta del Cister, que comprèn les comarques de l’ Alt Camp, la Conca de Barberà i l’ Urgell, les quals tenen com a denominador comú els monestirs cistercencs a la zona.

Podeu consultar l’agenda cultural de l’ Urgell i realitzar algunes de les activitats lúdiques que us ofereix.

Ha arribat l’hora de sopar i descansar. Hi ha propostes diferents per a tots els gustos.
 
Podeu planificar arribar-vos fins a Rocallaura, on hi ha el Santuari del Tallat que és un dels indrets més elevats de la comarca amb impressionants vistes panoràmiques; i el Parc Eòlic de la Serra del Tallat on podeu veure de molt a prop els imponents molins, generadors d’energia. També podeu anar cap als Omells de na Gaia, que conserva un cert encant medieval, i a l’ acollidor nucli de Montblanquet.
Parada per dinar en alguna de les opcions escollides.

Visita a Belianes, que guarda grans tresors arquitectònics i artístics com l’ Ecomuseu de la vida rural, l’ Antic Molí d’ oli Maurici Massot, i originals places i escultures. Es poden concertar visites guiades.