imatge

1. Nom del sender o ruta:
 Secans de la Figuerosa i Riudovelles
Font: Patrimoni natural de Tàrrega, col·lecció Natan estudis, edita Ajuntament de Tàrrega

2. Distància : 7,910 km
3. Breu descripció del paisatge o del que es veurà en el recorregut

Itinerari circular amb sortida i arribada a la Figuerosa i que passa per Riudovelles. Forma part del sender de petit recorregut PR-C69 Els plans de Conill. L’itinerari discorre principalment dins l’espai de la Xarxa Natura 2000 Plans de Sió. En el tram nord-oest del recorregut podrem gaudir d’unes interessants vistes cap a l’Alt Sió, amb la serra d’Almenara i la serralada del Montsec de fons.

4. Descripció de la ruta:

Km 0 Iniciem l’itinerari davant la marquesina del bus al nucli de la Figuerosa, en direcció est seguint un camí ample.

0,410 Creuem la carretera L-310, seguint el camí del Canós en direcció est en paral·lel al barranc de la Figuerosa (també anomenat clot del Canós).

1,830 A la bifurcació del costat d’una granja agafem el camí de l’esquerra, en direcció nord.

3,005 Bifurcació. Continuarem recte. Opcionalment podem agafar el camí de l’esquerra per a visitar el carrascar de les Pletes. Es torna pel mateix camí.

3,115 Bifurcació. Agafem el camí de l’esquerra.

3,495 Bifurcació. Prenem el camí de l’esquerra.

3,860 Bifurcació a tocar de la bassa Dolç. Seguim recte i superem la traça del canal Segarra-Garrigues.

4,360 Creuem el nucli de Riudovelles en direcció oest.

4,630 Carretera L-310. Des d’aquest punt podem visitar el Bosc de l’Hort Trencat: continuem cap al sud i tornem pel mateix camí fins a la cruïlla. Travessem la carretera cap a l’oest, en direcció a Conill. Trobem un pal indicador del PR-C 69.

4,820 Bifurcació. Prenem el camí a l’esquerra en direcció oest.

5,400 Bifurcació. Anem a l’esquerra en direcció sud-oest seguint el camí principal.

6,270 Bifurcació al fons del clot de Sant Gil. Girem a l’esquerra, en direcció sud.

6,930 Cruïlla. Continuem per la mateixa pista en direcció a la Figuerosa (sud-oest) i deixem a la dreta el PR-C69 que continua cap a Conill. Trobem un pal indicador del PR-C 69.

7,910 S’arriba a la Figuerosa, on finalitza l’itinerari.

5. Dades d’interès: (edificis, pobles o paisatges d’interès que el senderista es trobarà mentre realitza la ruta).

L’itinerari travessa conreus de secà, principalment cereals, hi podem trobar una bona representació de la fauna pròpia dels secans. Al llarg del recorregut trobem:

La Figuerosa: Església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció i la capella de Sant Marçal.

Barranc de la Figuerosa o clot del Canós: és el tram alt del reguer d’Altet, forma un fons de vall mal drenat que ens els anys més plujosos es manté inundat fins i tot durant l’estiu.

Carrascar de les Pletes: petit carrascar de superfície rectangular corresponent a antigues parcel·les de conreu revegetades de forma natural seguint els processos de successió natural.

Bassa Dolç: petita bassa d’aigües pluvials de poca profunditat ocupada per canyissos i tamarius. Se situa a tocar de la traça del canal Segarra-Garrigues.

Riudovelles: Església de Sant Gil

Bassa de Riudovelles: petita bassa amb poblaments de boga o bova, interessant per alguns amfibis i alguns ocells com la polla d’aigua.

Bosc de l’Hort Trencat: carrascar envoltat de parets de pedra seca situat enmig d’una zona de conreus de secà. Forma un bosc esclarissat amb individus de carrasca de grans dimensions. Interessant per a l’observació de les espècies animals més forestals.

Secans del nord de Riudovelles: plana cerealista amb siscallars i poblaments d’espart bord als seus marges.

Clot de Sant Gil: fons de vall amb carrascars i timonedes a les zones de carena. L’abundància de perdius i conills atrau la presència de grans rapinyaires, sobretot fora del període reproductor.

6. Mapa, marcant el trajecte.