1. NOM DEL SENDER O RUTA
“Les Garrigues” Font: Patrimoni natural de Tàrrega, col·lecció Natan estudis, edita Ajuntament de Tàrrega
 
2. DISTÀNCIA
10,610 km

 
 

BREU DESCRIPCIÓ

Itinerari lineal amb inici al Talladell i final a la ciutat de Tàrrega. Aquest recorregut ens permet descobrir els secans existents als contraforts de l’altiplà de la Segarra. Aquest itinerari discorre principalment per camins senyalitzats, tant pel sender de petit recorregut denominat l’Ondara, Verdú i el Corb com per dos senders locals. Bona part del recorregut passa per l’espai de Xarxa Natura 2000 Granyena. Aquest espai ha estat designat ZEPA per a la conservació, entre d’altres, de l’àguila cuabarrada.
 
Km 0 Iniciem l’itinerari al carrer Major del Talladell. Agafem el vial asfaltat que en direcció sud ens porta cap al riu d’Ondara.

0,195 Pont sobre el riu d’Ondara. El travessem seguint pel mateix vial.

0,340 Bifurcació. Girem a la dreta en direcció a Verdú, seguint el vial asfaltat que passa al costat d’un mur de pedra seca. Trobem un pal indicador del sender l’Ondara, Verdú i el Corb.

0,835 Bifurcació. Agafem el camí de la dreta. Opcionalment podem girar a l’esquerra per a visitar les Pedreres Bujeda, conegudes popularment com a pedreres del Talladell. Retornarem pel mateix camí.

1,245 Bifurcació. Seguim recte per la mateixa pista.

2,275 Doble bifurcació a tocar de l’era del Badia. En les dues bifurcacions seguim recte en direcció sud-est. En la primera bifurcació trobem un pal indicador del sender local 2, Volta a les Garrigues.

2,995 Cruïlla. 25 metres abans de la cruïlla trobem dos pals indicadors del sender l’Ondara, Verdú i el Corb i del sender local 2, que indica la Torre de la Maresca. A la cruïlla seguim recte.

3,060 Bifurcació. Agafem el camí de la dreta.

3,835 Bifurcació. Prenem el camí de la dreta en direcció sud-est. Trobem 2 pals indicadors del sender l’Ondara, Verdú i el Corb i el sender local 2.

4,210 Cruïlla situada entre camps d’ametllers i oliveres. Trobarem un pal indicador del sender l’Ondara, Verdú i el Corb. Agafem el camí de la dreta en direcció a Verdú.

4,825 Mare de Déu del Camí. Seguirem recte.

5,915 Bifurcació situada al costa d’una curiosa barraca de pedra. Girarem a la dreta en direcció nord.

6,140 Bifurcació. Girem a l’esquerra en direcció nord-oest. Trobem un pal indicador del sender local 2.

7,620 Bifurcació. Girem a la dreta seguint la pista principal. Trobem un pal indicador del sender local 2.

7,695 Bifurcació. Trobem un pal indicador dels sender locals 1 i 2. Agafem el camí de la dreta seguint la direcció del sender local 1.

8,190 Cruïlla. Anem recte seguint la direcció del pal indicador del sender local 1.

8,710 Bifurcació. Seguim recte. Opcionalment podem girar a l’esquerra per a visitar el tossal del Purgatori, i després tornem pel mateix camí.

8,755 Bifurcació del fondo de Cames. Girem a l’esquerra seguint la direcció del pal indicador del sender local 1. Opcionalment podem girar a la dreta per a visitar el Pla de la Calafa. Es torna pel mateix camí.

9,390 Bifurcació al Pla de Sant Pere. Trobem un pal indicador dels senders locals 1 i 2. Anem recte seguint el sentit dels senders locals 1 i 2.

9,590 Bifurcació de la Granja del Fonoll. Girem a l’esquerra seguint la pista principal.

10,510 Cruïlla. Seguim recte pel camí principal en direcció a la ciutat de Tàrrega.

10,610 L’itinerari s’acaba a l’av. de la Ronda, a prop del Parc Esportiu del Reguer, ja dins la trama urbana de la ciutat de Tàrrega.  
 
El Talladell: Església de St. Pere, s. XI – XVII, carrerons empedrats, pont de Pedra, ermita del Pedregal, s.XIX. Riu d’Ondara

Pedreres Bujeda: aquetes pedreres, juntament amb les Pedreres Fàbregas, constitueixen l’anomenat jaciment del Talladell.

Tossal del Purgatori: tossal rocós alterat per l’existència d’una antiga bòbila i l’existència d’antics abocaments de residus.

Pla de la Calafa: petit altiplà que s’eleva enmig de la plana agrícola.

Tàrrega