1. NOM DEL SENDER O RUTA
“Les Plantes d’Espígol, el regadiu de Santa Maria de Montmagastrell i els Castellots” Font: Patrimoni natural de Tàrrega, col·lecció Natan estudis, edita Ajuntament de Tàrrega
 
2. DISTÀNCIA
7,920 km

 
 

BREU DESCRIPCIÓ

Itinerari lineal amb inici a Claravalls i final al sector del Castellots, al límit nord del terme municipal. És un itinerari de contrastos, que passa tant per sectors més àrids i típicament esteparis com pels regadius de Santa Maria de Montmagastrell. Part del recorregut passa per l’espai de la Xarxa Natura 2000 Plans de Sió.
 
Km 0 Iniciem l’itinerari a Claravalls, a la cruïlla urbana entre la carretera d’Artesa C-14 i el carrer de la Capella. Enfilem el carreró a l’oest de la carretera i sortim del nucli en direcció nord-oest.

0,080 Bifurcació a la sortida del nucli de Claravalls. Prenem el camí asfaltat de la dreta que segueix en direcció nord.

0,280 Cruïlla. Seguim a l’esquerra per la pista asfaltada en direcció al cementiri de Claravalls i Santa Maria de Montmagastrell. Aquesta cruïlla està senyalitzada amb un pal indicador del GR-3 que indica les direccions cap a Claravalls i Santa Maria de Montmagastrell.

0,480 Cementiri de Claravalls. S’acaba l’asfalt i continuem pel camí de terra.

0.820 Bifurcació. Seguim recte deixant un camí a l’esquerra.

0,880 Bifurcació. Seguim pel camí principal que continua cap a l’esquerra.

1,490 Cruïlla del Sagrat Cor. Girem a l’esquerra en direcció sud-oest. En aquest punt deixem el traçat GR-3 per arribar a les Plantes d’Espígol.

2,190 Bifurcació. Seguim recte deixant un camí a la dreta.

2,720 Bifurcació situada abans d’un revolt tancat. Girem a la dreta per un camí secundari, en direcció nord.

2,910 Deixem a l’esquerra del camí una cabana de volta mig enrunada on es gaudeix d’una bonica panoràmica del Tossal d’Espígol, el nucli de Santa Maria de Montmagastrell i la Serra d’Almenara.

3,220 Bifurcació situada al límit del terme municipal. Girem a la dreta en direcció est.

3,780 Cruïlla. Girem a l’esquerra i al cap de pocs metres apareix una bifurcació. Girem a l’esquerra. En aquest punt ens retrobem amb el traçat del GR-3.

4,055 Bifurcació. Seguim recte fins a incorporar-nos a un camí més ample.

4,325 Canal d’Urgell. Seguim la pista que el travessa i continuem en la mateixa direcció.

4,605 Arribem a Santa Maria de Montmagastrell. Creuem el nucli al costat de l’església i passem per una àmplia plaça.

4,765 Bifurcació a la sortida de Santa Maria de Montmagstrell. Agafem el camí de la dreta i deixem la traça del GR-3 que continua en direcció Almenara. Trobem un pal indicador del GR-3.

5,250 Bifurcacions menors. Passem dues bifurcacions consecutives. Seguim recte sense abandonar la pista principal.

5,900 Bifurcació situada passat unes runes. Girem a la dreta seguint per la mateixa pista.

6,140 Canal d’Urgell. Seguim la pista que el travessa continuant en la mateixa pista. Passem per davant de la masia de cal Casanova.

6,600 Bifurcació. En aquest punt comença una variant que ens permet creuar la carretera C-14 i endinsar-nos al sector dels Castellots. Per a seguir la variant agafem el camí de la dreta. Després tornem pel mateix camí fins a la bifurcació. Per a continuar l’itinerari agafem la pista de l’esquerra en direcció nord-oest.

7,040 Bifurcació. Seguim recte en direcció nord-oest deixant un camí a l’esquerra.

7,570 Carretera C-14. Travessem la carretera i avancem uns 50 m en direcció nord.

7,620 Agafem el camí de terra en direcció nord-est.

7,920 Corral de l’Aleix. Final de l’itinerari. En aquest indret es divisa una esplèndida panoràmica. Es torna cap a Claravalls seguint el mateix recorregut.  
Claravalls: Església de Sant Salvador, Capella de la M. de Déu dels Arcs, Creu de Terme i Castell.

Plans del Sagrat Cor

Les plantes d’Espígol: representa un dels millors espais de secà del municipi amb un elevat interès paisatgístic.

Puigconill: al sud del canal d’Urgell que enllaça amb el Clot del Morell.

Santa Maria de Montmagastrell: Església parroquial del Sant Nom de Maria. La construcció del canal d’Urgell va significar que la meitat de terres de conreu passessin a ser de regadiu cosa que va fer canviar totalment el paisatge.

Els Costellots: sector estèpic ondulat, els millors conservats del terme. Els tossals ens permeten gaudir d’unes impressionants vistes.