1. NOM DEL SENDER O RUTA
“Reguer de Claravalls – Regadius del pla de Claravalls” Font: Patrimoni natural de Tàrrega, col·lecció Natan estudis, edita Ajuntament de Tàrrega
 
2. DISTÀNCIA
10,345 km

 
 

BREU DESCRIPCIÓ

Itinerari circular amb inici i fi a Claravalls. Aquest recorregut no passa per trams de senders senyalitzats. Entre Claravalls i el canal d’Urgell l’itinerari passa per l’espai de la Xarxa Natura 2000 Plans de Sió. El tram situat al sud del canal d’Urgell passa per l’espai de la Xarxa Natura 2000 Anglesola-Vilagrassa.
 
Km 0 Iniciem l’itinerari al sud del nucli de Claravalls, a la cruïlla de la carretera d’Artesa C-14.

0,085 Bifurcació prop dels contenidors de recollida selectiva. Deixem l’asfalt per agafar el camí de l’esquerra en direcció sud.

0,475 Bifurcació. Seguim el camí principal que gira a la dreta.

1,300 Bifurcació. Seguim el camí principal que gira a l’esquerra. Continuarem per aquest camí i passarem per bifurcacions amb camins d’accés als conreus.

1,795 Canal d’Urgell. Creuem el pont i continuem recte per la mateixa pista.

2,135 Bifurcació. Seguirem pel camí de la dreta i passarem pel costat d’una petita construcció de tàpia i després per la masia Segarra.

3,005 Bifurcació. Continuem recte vorejant els horts.

3,160 Bifurcació. Girem a l’esquerra i posteriorment creuem el reguer de Claravalls.

3,735 Cruïlla entorn de la masia Pujol. Primer girem a la dreta i, una vegada superada la masia, girem a l’esquerra. Continuem el camí en direcció sud-oest per la partida de l’Illa, amb els alfalsars de la Masia Ribalta a la dreta i fruiters de regadiu a l’esquerra.

4,865 Cruïlla. Prenem el camí de l’esquerra en direcció sud. Continuem per aquesta pista deixant a cada costat camins secundaris d’accés a conreus.

5,615 Bifurcacions a tocar el canal d’Urgell. Girem a l’esquerra i seguim pel camí paral·lel al canal en direcció nord-est. Continuarem per aquest camí fins al pont, superant diferents bifurcacions amb camins secundaris.

7,460 Pont que travessa el canal d’Urgell. Creuem el canal i seguim cap a la dreta. Al cap de 25 m trobem una bifurcació on haurem d’agafar la pista de l’esquerra, vorejant una bassa.

7,630 Bifurcació. Continuem pel camí principal que segueix a l’esquerra i que voreja la bassa en direcció nord-est.

8,120 Bifurcació. Seguim recte en la mateixa direcció.

8,415 Bifurcació. Seguim pel camí de la dreta en direcció nord-est. Passarem davant les basses de les bombes, que emmagatzemen aigua per a l’abastiment de la ciutat.

8,760 Bifurcació. Seguim recte

9,215 Bifurcació. Continuem recte

9,455 Cruïlla. Seguim recte en la mateixa direcció.

10,200 Bifurcació. Girem a la dreta cap a Claravalls. En aquest punt es tanca la ruta circular. A partir d’aquí refem el camí fins al punt d’inici a tocar del nucli de Claravalls.  
Claravalls: Església de Sant Salvador, capella de la M. de Déu dels Arcs, creu de terme i castell.

Bassa de Claravalls: peita bassa situada al reguer de Claravalls.

Clots del Comellar-la Pleta: petit espai abrupte situat entre el parc solar i el reguer de Claravalls.

Salats del reguer de Claravalls: petita plana d’inundació temporal

Alfalsars de la Masia Ribalta

Bassa del camí d’Anglesola a Claravalls: bassa excavada de poca profunditat que s’alimenta d’aigua procedent del canal d’Urgell.

Bassa annexa als dipòsits de Tàrrega: petita bassa situada al nord del camí.

Les Vinyasses