1. NOM DEL SENDER O RUTA
Secans de la Figuerosa i Riudovelles Font: Patrimoni natural de Tàrrega, col·lecció Natan estudis, edita Ajuntament de Tàrrega
 
2. DISTÀNCIA
7,910 km

 
 

BREU DESCRIPCIÓ

Itinerari circular amb sortida i arribada a la Figuerosa i que passa per Riudovelles. Forma part del sender de petit recorregut PR-C69 Els plans de Conill. L’itinerari discorre principalment dins l’espai de la Xarxa Natura 2000 Plans de Sió. En el tram nord-oest del recorregut podrem gaudir d’unes interessants vistes cap a l’Alt Sió, amb la serra d’Almenara i la serralada del Montsec de fons.
 
Km 0 Iniciem l’itinerari davant la marquesina del bus al nucli de la Figuerosa, en direcció est seguint un camí ample.

0,410 Creuem la carretera L-310, seguint el camí del Canós en direcció est en paral·lel al barranc de la Figuerosa (també anomenat clot del Canós).

1,830 A la bifurcació del costat d’una granja agafem el camí de l’esquerra, en direcció nord.

3,005 Bifurcació. Continuarem recte. Opcionalment podem agafar el camí de l’esquerra per a visitar el carrascar de les Pletes. Es torna pel mateix camí.

3,115 Bifurcació. Agafem el camí de l’esquerra.

3,495 Bifurcació. Prenem el camí de l’esquerra.

3,860 Bifurcació a tocar de la bassa Dolç. Seguim recte i superem la traça del canal Segarra-Garrigues.

4,360 Creuem el nucli de Riudovelles en direcció oest.

4,630 Carretera L-310. Des d’aquest punt podem visitar el Bosc de l’Hort Trencat: continuem cap al sud i tornem pel mateix camí fins a la cruïlla. Travessem la carretera cap a l’oest, en direcció a Conill. Trobem un pal indicador del PR-C 69.

4,820 Bifurcació. Prenem el camí a l’esquerra en direcció oest.

5,400 Bifurcació. Anem a l’esquerra en direcció sud-oest seguint el camí principal.

6,270 Bifurcació al fons del clot de Sant Gil. Girem a l’esquerra, en direcció sud.

6,930 Cruïlla. Continuem per la mateixa pista en direcció a la Figuerosa (sud-oest) i deixem a la dreta el PR-C69 que continua cap a Conill. Trobem un pal indicador del PR-C 69.

7,910 S’arriba a la Figuerosa, on finalitza l’itinerari.  
L’itinerari travessa conreus de secà, principalment cereals, hi podem trobar una bona representació de la fauna pròpia dels secans. Al llarg del recorregut trobem:

La Figuerosa: Església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció i la capella de Sant Marçal.

Barranc de la Figuerosa o clot del Canós: és el tram alt del reguer d’Altet, forma un fons de vall mal drenat que ens els anys més plujosos es manté inundat fins i tot durant l’estiu.

Carrascar de les Pletes: petit carrascar de superfície rectangular corresponent a antigues parcel·les de conreu revegetades de forma natural seguint els processos de successió natural.

Bassa Dolç: petita bassa d’aigües pluvials de poca profunditat ocupada per canyissos i tamarius. Se situa a tocar de la traça del canal Segarra-Garrigues. Riudovelles: Església de Sant Gil

Bassa de Riudovelles: petita bassa amb poblaments de boga o bova, interessant per alguns amfibis i alguns ocells com la polla d’aigua.

Bosc de l’Hort Trencat: carrascar envoltat de parets de pedra seca situat enmig d’una zona de conreus de secà. Forma un bosc esclarissat amb individus de carrasca de grans dimensions. Interessant per a l’observació de les espècies animals més forestals.

Secans del nord de Riudovelles: plana cerealista amb siscallars i poblaments d’espart bord als seus marges.

Clot de Sant Gil: fons de vall amb carrascars i timonedes a les zones de carena. L’abundància de perdius i conills atrau la presència de grans rapinyaires, sobretot fora del període reproductor.