A l’Urgell, la Ruta Cicloturística Intercatalunya travessa pel terme de Bellpuig, Anglesola, Vilagrassa, Tàrrega i el Talladell.
La ruta cicloturística InterCatalunya enllaça Lleida amb Girona amb un itinerari de 298 quilòmetres que recorre municipis com Cervera, Manresa o Vic. El primer tram entre Lleida i Cervera, amb dues etapes, ja està en funcionament.

Una ruta molt variada i ben senyalitzada

La InterCatalunya s’ha creat utilitzant infraestructures existents, com les carreteres poc transitades en l’actualitat des de la posada en marxa de l’Eix Transversal (carretera C-25). També circula per camins rurals, trams de vies urbanes i vies verdes.

Disposa d’una senyalització específica per orientar correctament els ciclistes i garantir-ne la seguretat. Aquesta s’integra perfectament en la senyalització ja existent en els trams compartits en la xarxa viària i altres camins locals.

Cicloturisme d’alforges

Aquesta ruta et permet recórrer llargues distàncies amb bicicleta, combinant esport i turisme. El cicloturisme d’alforges, de mitjà i llarg recorregut, és una activitat recreativa i no competitiva que fomenta el gaudir de l’aire lliure, del paisatge i de la gent que et trobes al llarg del camí. Et permet visitar i descobrir llocs nous que et vas trobant durant la ruta.

La connexió és la clau

La via InterCatalunya comparteix algun tram amb el camí de Sant Jaume, principalment entre Lleida i Cervera, i d’altres puntualment entre Manresa i Vic. A Lleida es pot continuar cap a l’Aragó, seguint el camí de Sant Jaume.

A les comarques gironines enllaça amb una altra ruta de llarg recorregut, la ruta Pirinexus, l’anella cicloturística entre Girona i la Catalunya del Nord, de 353 quilòmetres. També connecta amb la Via Verda del Carrilet, que a la vegada permet la connexió amb la ruta ciclista europea EuroVelo 8 o Ruta Mediterrània, un corredor ciclista mediterrani que connecta Cadis amb Atenes-Xipre al llarg de 5.900 quilòmetres.

Arriba-hi en transport públic

Fes la InterCatalunya deixant el cotxe a casa. Pots pujar la bici al transport públic, tant en autobusos com en tren. Els municipis principals ofereixen servei de tren i autobusos i la resta, servei de d’autobusos interurbans. Disposes de:

– Ferrocarril d’alta velocitat a Lleida i Girona.
– Trens regionals i de rodalies a Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Cervera, Calaf, Manresa, Vic i Girona.

Etapa 2 InterCatalunya: Vila-sana – Cervera (36 Km)

La segona etapa de la InterCatalunya recorre el paisatge fluvial que crea el Segre al seu pas per les Terres de Lleida. El punt de sortida és Lleida, on pots visitar la Seu Vella, i acaba a Vila-Sana. Complementàriament et proposem agafar el desviament cap a l’estany d’Ivars i Vila-Sana, un espai on pots observar ocells i deixar la bicicleta per una estona i practicar altres activitats.

Aquesta etapa és apta tant per a famílies com per a ciclistes menys experts. Comença a Vila-sana, per on passa el camí de Sant Jaume. La vila destaca per un paisatge fluvial marcat pel riu Corb, molt important per als regadius de la plana d’Urgell. A dos quilòmetres d’allà es troba l’estany d’Ivars i Vila-sana, el llac interior més gran de Catalunya, amb una superfície d’aigua de 126 hectàrees i una important diversitat biològica d’aus aquàtiques i vertebrats.

La pedalada és un agradable passeig en direcció a Castellnou de Seana, on pots aturar-te i tastar les ‘orelletes’, uns dolços típics de la zona a base de farina i ou, fregits amb sucre i anís. Un cop entres a l’Urgell, arribes a Anglesola, una vila agrícola que es troba a la zona més plana de la comarca. El canal d’Urgell travessa el seu terme i determina una zona de regadiu amb arbres fruiters que t’acompanyen durant la ruta.

Seguint el curs del riu Ondara arribes a Tàrrega, capital de la comarca, coneguda per la Fira Internacional de les Arts Escèniques, que té lloc cada any i que mereix una visita. Al seu voltant trobes senders de llarg i de petit recorregut que pots fer en bicicleta i fins i tot a peu per descansar una mica les cames, com el de Barranc de la Figuerosa i Plans de Conill. Aquest camí travessa l’espai Xarxa Natura 2000 Plans de Sió, un ecosistema de secà únic a Catalunya i la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) més gran de la plana de Lleida, amb 10.382 hectàrees.

Sortint de Tàrrega passes per l’ermita de la Mare de Déu del Pedregal (1875), construïda aprofitant les restes romàniques i gòtiques de l’antic monestir cistercenc, fundat l’any 1176. Un cop entres a la Segarra, la ruta segueix principalment el traçat del camí de Sant Jaume. Un camí de terra compactada i asfaltat als nuclis urbans que et porta fins al poble medieval de la Granyadella, dalt d’un turó.

D’aquí continuem fins arribar a Cervera, famosa per la Passió, la representació teatral de la mort i resurrecció de Jesucrist que data del s. XV. Aprofita la visita per contemplar les muralles medievals aixecades els s. XIV i XV durant el regnat de Pere el Cerimoniós; escoltar el so de les campanes del campanar de Sant Maria de 50 metres d’alçada, tocades encara manualment, i celebrar el final d’etapa gaudint del mercat del cargol i assaborint un vi de codonyat típic de la zona.

Més informació a la web: http://www.catalunya.com/que-fer/descobreix/ruta-intercatalunya