Tàrrega - El Talladell - Vilagrassa - Anglesola - Preixana - Tornabous - La Guàrdia d’Urgell
Almenara Alta - La Fuliola - Boldú - Castellserà


El recorregut de l’Ondara passa pel Talladell, Tàrrega (la capital de la comarca), Vilagrassa i Anglesola, on es perd entre els regadius del canal d’Urgell. Fora del curs de la llera del riu i anant cap al nord, es pot continuar la ruta, ara molt més plana, per Tornabous, la Fuliola, Boldú i Castellserà.

En aquesta zona es poden trobar tant conreus de secà (oliveres, cereals, vinya i ametllers) com de regadiu (fruita dolça: pera i poma), blat de moro i alfals. La descoberta pot incloure la visita per fora d’alguna de les cases pairals de la zona dela Fuliola i, només els mesos d’estiu, el laberint del panís o blat de moro, a Castellserà.

En aquesta zona, també es poden visitar productors locals per conèixer de primera mà com s’elaboren alguns productes de proximitat, com ara mel, galetes artesanes, oli d’oliva, formatge,melmelada,fruita seca i, fins i tot, calçots de conreu local. També s’elabora, amb poma local, la sidra artesana RB, a Preixana, l’única que s’elabora a les Terres de Lleida. Es tracta d’una manera excel·lent de descobrir i donar valor afegit a una fruita tradicional i elaborar productes amb matèria primera de proximitat.

Als restaurants de la zona es poden tastar plats tradicionals com la tupina —un elaborat típic de porc que es feia gairebé a totes les cases on podien matar el porc, els mesos freds de l’any—, les cassoles de caragols —un plat tradicional que els pagesos es menjaven al camp, i que ara és un plat de festa i de trobades amb amics i familiars— i altres propostes amb porc (peus, tripa, etc.), cabrit i carxofes de l’Urgell.

Per postres, no poden faltar clàssics com les torradetes de Santa Teresa o unes tradicionals peres amb DOP Pera de Lleida al vi, però amb el toc creatiu del mascarpone, la canyella i una reducció de taronja. Així mateix, també es pot optar per plats molt més innovadors, tant dolços com salats, que alguns dels restaurants fan amb un estil propi i amb productes de proximitat.

Si ens centrem en la capital de comarca, no podem deixar de tastar algun dels seus cocs: els forners els fan amb massa de pa i els farceixen amb hortalisses de proximitat. Cal tastar, també, les tradicionals albades, unes galetes de pasta seca a base d’ametlla, cacau, sucre i clara d’ou muntada, i el bacallà targarí, una recepta creada el 2008 pel cuiner lleidatà Josep Maria Morell amb la idea que es convertís en el plat referent de la cuina de la població, i que es pot trobar a la carta de molts restaurants.
 

Si es vol fer una ruta turística per Anglesola o per la Fuliola, cal destacar que, com en altres municipis catalans, s’hi han instal·lat faristols i plaques amb codis QR —un suport informàtic àgil i accessible des de qualsevol mòbil— per fer una visita autoguiada i, alhora, poder accedir a altres serveis, com ara restaurants, allotjaments, productes artesans…

La ruta gastronòmica per la zona es pot complementar amb diferents visites turístiques, sigui unes restes arqueològiques iberes o el Museu Comarcal de l’Urgell. Si la descoberta gastronòmica es fa a la primavera, cal tenir en compte que a Anglesola i Tornabous s’organitzen rutes guiades per veure els arbres fruiters en floració.

RESTAURANTS

PRODUCTORS

ESPAIS I MUSEUS VISITABLES