Bellpuig - Belianes - Maldà - Sant Martí de Maldà - Rocafort de Vallbona - Nalec - Verdú - Guimerà - Ciutadilla
Vallbona de les Monges - Rocallaura - Montblanquet - Els Omells de na Gaia


En aquesta part de l’Urgell, el paisatge és una barreja de bosc i terres cultivades, marges i cabanes, moltes de volta. La vall, de ben antic, ha estat terra de vinyes i vi, una zona perfecta per descobrir els sabors de l’Urgell als cellers, els molins d’oli i els restaurants, on tastar plats elaborats amb l’oli de la DOP Les Garrigues i acompanyar-los amb els vins de la DO Costers del Segre. La vall del Corb també té conreus de secà com els cereals i els ametllers.

L’enoturisme i l’oleoturisme són molt presents en aquesta zona, on es poden visitar —tastar i gaudir d’experiències diverses— cellers i molins d’oli. En la majoria de municipis, la producció d’oli i de vi es comercialitza a través de cooperatives, que també es poden visitar i tastar-hi i comprar-hi els productes. D’altra banda, així mateix, s’hi poden tastar embotits i pa de gran qualitat, com el que fan a Guimerà.

El recorregut per aquesta zona urgellenca no pot deixar de passar, també, per la Cerveseria Matoll, a Belianes, que forma part de la Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida. S’hi poden tastar algunes de les seves propostes, elaborades amb ingredients locals, com la flor de saüc, o cervesa envellida en botesde vi Costers del Segre. A prop, es poden visitar els secans de Belianes-Preixana, una extensa zona de protecció per als ocells, i, si es vol descobrir la tradició de la vida rural, es pot passar per l’Ecomuseu de Belianes. En aquesta població també es pot visitar un antic molí d’oli.

D’altra banda, es diu que, segons bufa el vent, Bellpuig fa una olor dolça molt característica, la dels caramels i els confits que elabora la fàbrica Viuda Pifarré des de fa més d’un segle. No es pot perdre l’oportunitat de tastar alguns dels seus productes.

La ceràmica negra de Verdú, amb què es fan càntirs i altres objectes de parament per ala llar, és una marca de qualitat artesana de la comarca de l’Urgell. D’altra banda, els apassionats del turisme ornitològic trobaran a Vallbona de les Monges un centre d’interpretació dels ecosistemes i la biodiversitat, l’Espai Maldanell, situat en un antic molí.
 

 

Als restaurants de la zona, hi hauna gran varietat de receptes amb arrels tradicionals o amb tocs creatius i innovadors, elaborades amb producte local i de temporada, com el bacallà a la llauna, l’esqueixada, el melós de vedella, popets amb ceba, rigatoni de rostit de pollastre o semicuit casolà amb melmelada. També és un bon lloc per tastar plats de caça, sobretot conill, llebre i perdiu.

RESTAURANTS

PRODUCTORS

ESPAIS I MUSEUS VISITABLES