Productes de Proximitat
Des de cereals, farina, oli, mel, verdura, conserves, vi, formatge i embotits, fins a cervesa artesana i sidra catalana i fruita, com les diferentsvarietats de poma i pera que es conreen a la zona més plana de la comarca, neixen a l’Urgell. La varietat de productes locals és extensai, entre tots, n’hi ha uns quants d’adscrits a indicacions geogràfiques protegides o denominacions d’origen de la zona: els vins DO Costers del Segre, l’oli d’oliva DOP Les Garrigues, la IGP Torró d’Agramunt, la DOP Pera de Lleida i la IGP Pa de Pagès Català.
Les Terres de Lleida tenen una llarga tradició vinícola que es pot copsar en els vins de diferents varietats que s’hi elaboren. La majoria de cellers que es troben a la comarca de l’Urgell estan adscrits a la denominació d’origen Costers del Segre, una DO que incorpora un programa de sostenibilitat propi, tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.
Al sud de l’Urgell, hi ha elaboradors que formen part de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, juntament amb els de la comarca de les Garrigues i del sud del Segrià. Els seus olis són afruitats d’oliva fresca, verda o madura, amb aromes que recorden l’ametlla verda, l’herba, les fulles, el tomàquet i la carxofa.
El torró d’Agramunt és un producte dolç que s’elabora des de fa segles i té una IGP pròpia. S’elabora amb fruita seca (avellanes o ametlles), mel, sucre o xarop de glucosa, pa d’àngel i clares d’ou.
La denominació d’origen protegida de la pera de Lleida empara aquesta pera dolça de color verd càlid, amb forma arrodonida i grans qualitats organolèptiques, en les tres varietats: blanquilla, llimonera i conference. A més de l’Urgell, hi ha perers per tota la plana de Lleida, a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i les Garrigues.
Diferents forns de la comarca elaboren aquest pa certificat, que garanteix un pa artesà, elaborat amb farines de qualitat i masses mare.