PER FORMAR PART DE LA RUTA GASTRONÒMICA DE L’URGELL, VIA SIGNATURA D’UN ACORD D’ADHESIO I DE COL·LABORACIÓ ENTRE ELS RESTAURANTS I L’ÀREA DE TURISME DEL CONSELL COMARCAL DE L’URGELL
 
Tàrrega, 8 de juliol de 2022
L’objectiu dela Ruta Gastronòmica de l’Urgell és la difusió de la gastronomia i els productes de proximitat tot potenciant les activitats culinàries i turístiques de la zona.

L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell promou la descoberta de la gastronomia i la cuina de qualitat del territori amb aquesta ruta.

La Ruta Gastronòmica de l’Urgell convida a descobrir sota el lema “L’Urgell, sabors que inspiren”, tres itineraris gastronòmics que tenen com a fil conductor els tres rius de l’Urgell. La  zona nord: el riu Sió i el torró d’Agramunt. La zona centre: el riu Ondara i el caràcter urgellenc i la zona sud: el riu Corb, terra de vins i oli.
S’ha dissenyat i creat un relat culinari que conjuga gastronomia i productes de qualitat, amb la descoberta turística de l’entorn natural i els espais visitables.
Un total de 22 receptes de restaurants de les tres zones donen forma i sentit a la ruta gastronòmica que conceptualitza gastronomia i promoció turística. Els plats tradicionals urgellencs utilitzen productes de temporada i de proximitat que es basen  en  una alimentació  sana i equilibrada. Aquesta ruta és l’excusa perfecta per descobrir la comarca,  gaudint de la rica gastronomia i visitant  els tresors i els entorns naturals de l’Urgell.  

Aquesta Ruta Gastronòmica de l’Urgell és el punt de partida  per conèixer  no només els 22 plats que surten en un inici a la ruta, sinó  també per conèixer tots els establiments que ofereixen  plats deliciosos de gran qualitat, i un receptari, amb propostes de sempre i altres més innovadores.
Els itineraris gastronòmics  mostren els productors de proximitat de l’Urgell que elaboren vins i caves, oli d’oliva, fruita fresca, torrons, xocolates, formatges, mel, conserves, cervesa artesana, sidra…. L’Urgell disposa de cinc denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides com són  la DOP Les Garrigues, DO Costers del Segre, DOP Pera de Lleida, IGP Torró d’Agramunt i IGP Pa de Pagès català.
Aquesta ruta es pot consultar a la web www.turismeurgell.cat/rutagastronomica
Properament es durà a terme una campanya de promoció de la ruta gastronòmica de l’Urgell com és  l’edició d’un catàleg gastronòmic, la visita de bloggers especialitzats en gastronomia que coneguin la cuina de la zona i altres accions de promoció en mitjans online i offline.
Aquestes actuacions són possibles gràcies al suport de la Diputació de Lleida, amb el qual el Consell Comarcal de l’Urgell i el seu programa de Salut duu a terme accions que fomenten l’alimentació saludable, els hàbits d’una dieta equilibrada,  la bona salut i l’esport.

Que amb la signatura d’aquest acord d’adhesió i de col·laboració els restaurants esdevenen ambaixadors de la comarca i han d'oferir una atenció i un servei acurats, que incloguin els requisits següents:
 

1) Posar en un lloc visible, l’adhesiu de la Ruta Gastronòmica.
2) Utilitzar productes de proximitat i km 0.
3) Que a la carta hi hagi  vins i caves de la comarca de l’Urgell.  
4) Oferir oli d'oliva verge extra de la comarca de l’Urgell.
5) Incorporar la fruita dolça i seca als plats i a les postres.
6) Oferir pa de pagès de la comarca de l’Urgell
7) Tenir sensibilitat sobre el malbaratament alimentari:
    a) Oferir una carmanyola sostenible  al client, del menjar que li hagi sobrat.
    b) Oferir l’excedent de producte a entitats necessitades de la comarca.


La durada d’aquest acord és il·limitada, fins que una de les parts decideixi rescindir-lo prèvia comunicació a l’altra part, o perquè no es compleixi el compromís.
Que així  es podrà conèixer la singularitat de la gastronomia de la zona i  dinamitzar l’economia local amb garanties de qualitat i sostenibilitat.

Per a més informació turisme@urgell.cat  i al tel. 973 500 707.
Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell