LLISTA DEL PATRIMONI DE LA GUERRA CIVIL A LA COMARCA DE L’URGELL

El refugi antiaeri està sota el temple romànic de Sta. Maria. És un equipament singular que ha estat recuperat com a símbol del que va patir la població durant la Guerra Civil del 1936 al 1939. La galeria llarga té 34 m de llarg, la transversal 28,4 m i les amplades de les galeries són d’ 1 i 2 m. L’alçada mitjana és de 2 m.

Horaris: dissabte, d’11 a 13 h. Diumenge, de 12.45 a 14 h. Resta de dies, visites concertades a l’Oficina de Turisme d’Agramunt, tel. 973 39 10 89, turisme@agramunt.cat , www.agramunt.cat
L’any 1938, en plena Guerra Civil, Agramunt va disposar d’un camp d’aviació que ocupava tot el pla dels Salats, des del canal d’Urgell fins prop de les Puelles. La construcció d’aquest refugi va ser realitzada per l’Exèrcit de la república i fou aquesta zona l’escollida perquè era molt plana i sense cap obstacle als voltants.

Situat a la zona nord d’Agramunt, els treballs de recuperació han permès rehabilitar una cambra d’uns 9m2 de superfície a sota terra on s’ accedeix a través d’unes escales de pedra treballada, per fer-la visitable. Els punts d’entrada i de sortida es van construir de forma desalineada amb l’objectiu de protegir la cambra dels bombardejos i de les ones expansives.

Més informació a la web www.agramunt.cat i al tel. de l’Oficina de Turisme d’Agramunt,
973 391 089
Ruta de 26’63 km que recorre les diferents construccions militars bastides per l’exèrcit republicà en plena guerra civil espanyola, concretament l’estiu del 1938. Es poden veure trinxeres, un observatori d’artilleria i un niu de fuseller repartits pels termes de Vallbona, Rocallaura i Montblanquet. És apta per fer-la a peu, amb BTT i en vehicle 4×4.

Més informació al tel. de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges 973 330 260, www.viuvallbona.cat