imatge poble urgell

L’any 2009 el Patronat de Turisme Ara Lleida de la Diputació de Lleida va endegar una iniciativa turística pionera a Catalunya per impulsar la creació de la marca turística XARXA DE POBLES AMB ENCANT DE LES TERRES DE LLEIDA.
 
 
De la primera convocatòria d’ajuts es van seleccionar 20 pobles, 17 dels quals  eren del Pirineu i Prepirineu i 3 de la plana de Lleida ( 1 de la Segarra i 2 de l’Urgell , GUIMERÀ I VALLBONA DE LES MONGES ). L’any següent hi va entrar VERDÚ.

Els pobles i municipis de menys de 1.000 habitants podien optar a formar part d’aquesta Xarxa de Pobles amb Encant. L’objectiu d’aquesta iniciativa no és altre que potenciar el turisme de pobles i nuclis rurals que es basen en la preservació de la seva autenticitat i identitat, per tal de posar-los en valor i promocionar-los.

El fenomen turístic està canviant, el turista busca l’autenticitat i la diferenciació d’un indret respecte un altre, que el faci diferent de la resta de llocs que coneix. Que li cridi l’atenció, que l’impacti, que l’emocioni, que aprengui coses de la seva gent i la seva història, que li permeti desconnectar de l’estrès de la vida diària, que descobreixi les arrels i les tradicions… I Vallbona de les Monges, Verdú i Guimerà són d’aquests pobles que tenen aquest poder de “seducció turística”.
La Ruta del Cister i la vall del Corb poden presumir de tenir tres pobles amb encant dins el seu territori…

LLISTAT DE POBLES

Guimerà està catalogat com a Conjunt Historicoartístic des de l’any 1975. És una vila medieval de fisonomia única, un laberint de carrers s’enfilen cap a l’església i el castell, creant un original joc de formes arquitectòniques que recorden a l’edat mitjana.

Perdre’s pels carrers i places del poble és un autèntic plaer. Pujar dalt del castell de Guimerà et permet descobrir una magnífica panoràmica de la Vall del Corb.

Els principals espais visitables són el santuari de la Bovera, el convent de Vallsanta, l’església de Sta. Maria amb el retaule d’alabastre de Josep M. Jujol, el museu la Cort del Batlle…

El Mercat Medieval se celebra al mes d’agost i Guimerà retorna durant un cap de setmana al seu passat medieval: espectacles de llum, foc, música al carrer, demostracions d’oficis antics, cercaviles, teatre són els principals atractius que apleguen milers de visitants any rere any. Aquest esdeveniment està catalogat com a Festa d’Interès Comarcal.

Més informació al web:  www.guimera.cat
 
 
imatge poble urgell
imatge poble urgell
Vallbona de les Monges, amb 143 habitants, és cap de municipi que comprèn el poble agregat de Montblanquet i l’Entitat Municipal de Rocallaura.
La població s’ha convertit en pocs anys en un reclam turístic, en què el monestir de Sta. Maria de Vallbona de les Monges n’és un dels principals atractius, ja que és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya i que ha marcat el naixement i l’evolució històrica del poble.

Quan el turista arriba a Vallbona de les Monges el primer impacte visual és el monestir , però quan s’endinsa dins el poble descobreix altres racons acollidors i plens d’encant com els antics rentadors de la vila, la font del Raval, la plaça del Monestir o les cabanes de volta disseminades pel terme municipal.
Més informació al web

www.viuvallbona.cat
 
imatge poble urgell
imatge poble urgell
Verdú està declarat com a Zona d’Interès Artesanal de Catalunya per la seva ceràmica negra i artesanal. Passejar per la vila ofereix la possibilitat de descobrir racons acollidors i espais molt interessats: el castell, l’església de Sta. Maria, la casa Santuari de Sant Pere Claver, la plaça major, el carrer dels artesans, la font de Sta. Magdalena…

Al juny se celebra la Festa del Silló i Fira de la Ceràmica i a l’octubre la Festa de la Verema i el Vi.

Més informació al web www.verdu.cat
 
imatge poble urgell
imatge poble urgell