El topònim de l’Urgell prové d’Urtx, que vol dir fonts abundoses. Aquest nom ve de l’antic comtat pirinenc, els titulars del qual deixaren el nom de la seva família en conquerir aquestes terres vers el segle XI.

Les restes que trobem dels primers pobladors són peces de sílex de l’època del neolític i les trobem a la Vall del Corb, el Cercavins i la Ribera del Sió.

Al segle V a. de C. apareixen els ibers deixant la seva empremta en poblats com el Molí d’Espígol a Tornabous o els Estinclells a Verdú.

La civilització romana deixa mostres valuoses de la seva presència en els mosaics d’una vila senyorial a Puigverd d’Agramunt, dues columnes i capitells a Vilagrassa o dues làpides sepulcrals a Castellsalvà, dins el terme de Belianes.

La presència musulmana a l’Urgell s’ha pogut identificar gràcies als grans carreus que van deixar-hi sobre el riu d’Ondara en el seu pas per Anglesola o a la Vall del Corb en el seu pas per Nalec.

Vers els segles XI i XII es produeix l’expansió jueva a Catalunya i a les terres cistercenques. La relació entre jueus i els grans centres monàstics: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges no es contraposaren mai i fins i tot hi hagué una raonable col·laboració. Els jueus s’establien en llocs orientats cap al comerç, en zones de confluència de camins. Eren grans coneixedors del comerç, l’economia i l’artesania i els habitants d’aquestes comarques s’enriquiren dels nouvinguts. A l’Urgell s’establiren a Tàrrega i Agramunt.
 

 SEGUIR LLEGINT