- Història
- Significat dels Escuts
Significat dels Escuts
AGRAMUNT
La història d’Agramunt comença vers el 1070, quan el comte d’Urgell Ermengol IV l’ocupà i la fortificà per fer front als àrabs que encara es movien pel Pla d’Urgell i per la part baixa de la Ribera. Un segle més tard, l’any 1163, lliures aquestes terres del perill musulmà, Ermengol VII concedí a la vila una Carta de Població curulla de privilegis, la qual impulsà el seu desenvolupament en tots els aspectes.
ANGLESOLA
Escut: Les armes dels Anglesola: d’or, tres faixes viperades de sable. Per timbre, una corona de marquès. Són les armes de la baronia d’Anglesola, fundada el 1079 per Gombau d’Anglesola (anomenat Berenguer I). Més tard, el 1645 , la baronia fou elevada a marquesat, tal com ho testimonia la corona de l’escut. Or i sable són els colors del comtat d’Urgell.
BELIANES
Escut caironat: de porpra, 2 palmes d’or posades en pal i apuntades, acompanyades al cap d’una corona reial d’or. Per timbre una corona mural de poble. Les palmes són els atributs dels màrtirs St. Esteve i St. Sebastià. La corona és un símbol reial. És un senyal tradicional de l’escut del poble; en realitat, els reis Jaume I, Jaume II i Pere III i altres van anar comprant i venent el domini sobre la població, que sempre acabava retornant als vescomtes de Cardona, barons d’Anglesola i de Bellpuig.
BELLPUIG
Escut escaironat al 1er d’or, 3 faixes vibrades de sable i al 2n de gules, 3 cards de flors, escussó sobre el tot d’or, un mont de 3 cims de sinople, movent a la punta. El cim central floronat i més alt que els laterals. Per timbre una corona de baró. Bellpuig fou el centre d’una baronia concedida l’any 1139 a Berenguer- Arnau d’Anglesola (la primera partició mostra les armes dels Anglesola). Més tard, la baronia va passar al vescomte Hug Folch de Cardona (a la segona partició veiem les armes parlants d’aquesta família). L’escussó conté pròpiament el senyal municipal, i també és parlant: conté un puig embellit amb la flor de lis.
CASTELLSERÀ
De gules, un castell obert d’argent , sobreposat en una serra d’argent. Per timbre una corona mural del poble. El castell de Castellserà (del segle XII) i la serra són senyals parlants al·lusius al nom del poble.
CIUTADILLA
Escut caironat d’atzur, una espasa flamejada d’argent acostada de 2 escudets d’argent amb 2 faixes d’atzur. Per timbre una corona de marquès. L’espasa flamejada és l’atribut del patró local: St. Miquel. I els escudets són les armes dels Guimerà, senyors de Ciutadilla. La corona és per haver estat centre del marquesat de Ciutadilla, l’any 1702.
GUIMERÀ
Escut caironat: d’argent, un mig vol abaixat de gules acostat de 2 pinyes de sinople. Per timbre una corona de comte. La vila fou el centre d’una baronia, concedida el 1359 a Francesc Alemany, que més tard va passar als Castre- Pinós , els quals foren elevats a comtes el 1599. L’escut, doncs, mostra la corona de comte i dos senyals parlants agafats de les armes dels senyors de Guimerà: l’ala de gules sobre camper d’argent dels Alemany i les pinyes de sinople dels Pinós.2.
LA FULIOLA
L’escut simbolitza una fulla d’olivera. Per timbre una corona mural del poble.
MALDÀ
Escut caironat: d’atzur, un mont d’or movent de la punta d’una mà d’argent. Per timbre, una corona de baró. La mà sobre el turó és un senyal parlant referent al nom de la localitat. De fet, el poble es troba situat dalt d’un turó, on s’aixeca l’antic castell, centre de la baronia de Maldà i Maldanell (segle XI), representada per la corona sobre l’escut.
NALEC
Sobre l’etimologia de Nalec, hi ha documents antics dels segles XI i XII que l’anomenaven Analec o Anàleg i es creu que era d’origen àrab i volia dir les dependències o els llocs subordinats. També s’han trobats documents del segle XIV on s’escrivia Gualech. L’origen de Nalec comença amb la construcció d’una torre de defensa, que més tard es convertí en castell. Vers el 1079, el castell pertanyia al Monestir de Ripoll i cap al 1082 fou assignat com a dotació del Monestir de Sant Pere el Gros de Cervera, antic priorat filial de Ripoll. Posteriorment, a mitjan del segle XII, per una permuta amb Ripoll passà a propietat de Vic fins a la desaparició de les senyories. Quan el canonge Ramon d’Anglesola fou elegit bisbe de Vic l’any 1261, Berenguer de Jorba li reté homenatge pel terme i el castell de Nalec que tenia en feu.
ELS OMELLS DE NA GAIA
El cérvol són les armes dels Cervera i concretament representa Gaia de Cervera, senyora del poble. L’om és una senyal parlant de part del nom del municipi. Per timbre una corona mural del poble.
OSSÓ DE SIÓ
L’os és el senyal parlant tradicional al·lusiu al nom del poble. Per timbre una corona mural del poble.
PREIXANA
Escut caironat: d’or, un peix de sable nedant sobre un riu en forma de faixa ondada d’atzur. Per timbre una corona mural de poble.El peix és el senyal parlant tradicional al·lusiu al nom del poble.
PUIGVERD D'AGRAMUNT
Escut caironat: de sable amb 2 claus en pal adossades amb les dents a dalt i mirant cap enfora, la de la destra d’or i la de la sinistra d’argent. Per timbre una corona de baró. Les dues claus adossades són les armes tradicionals del poble, i són l’atribut de sant Pere, patró de la localitat. La corona recorda el fet que el castell de Puigverd fou el centre d’una baronia medieval.
SANT MARTÍ DE RIUCORB
Escut caironat: de sable amb 2 claus en pal adossades amb les dents a dalt i mirant cap enfora, la de la destra d’or i la de la sinistra d’argent. Per timbre una corona de baró. Les dues claus adossades són les armes tradicionals del poble, i són l’atribut de sant Pere, patró de la localitat. La corona recorda el fet que el castell de Puigverd fou el centre d’una baronia medieval.
TÀRREGA
L’escut presenta duplicades les armes dels Tàrrega , repobladors de la ciutat i els quatre pals recorden la jurisdicció comtal-reial. Tàrrega va estar lligada al Casal de Barcelona fins que l’any 1522 passà definitivament a la Corona. L’àguila bicèfala segurament és un privilegi atorgat al municipi del comte rei Carles I l’Emperador.
TORNABOUS
Es creu que el nom de Tornabous prové de l’àrab taur an- nawus, que vol dir “prop del sepulcre i vora de la fossa”. Encara que per raons fonètiques a l’escut hi ha dos bous que passen amb el jou. Les primeres referències documentals diuen que Tornabous fou un territori repoblat pel cavaller Isart per encàrrec del comte Ermengol IV. El 1139 Ramon Arnau rebé del comte Ermengol IV les quadres de Tornabous i Almenara. Una altra notícia confirma que el 1163 Ramon Barrufell deixà aquest lloc a la seva filla Sança. Però la notícia més completa data del 1318 i diu que l’abat Copons de Poblet comprà a Pere Gener el poble de Tornabous. A partir d’aquí, el monestir de Poblet tindrà el terme a les seves mans fins a la desamortització al segle XIX.
VALLBONA DE LES MONGES
La corona està formada pel bastó abacial que duien les abadesses i els abats. La corona sembla que fa referència a una corona reial. A l’escut hi ha el senyal parlant del Reial Monestir de Sta. Maria de Vallbona.
VERDÚ
Castell obert de gules i un lledoner de sinople ixent de la torre de l’homenatge del castell. Per timbre una corona, mural de la vila.
VILAGRASSA
Escut caironat quarterat en sautor: 1r i 4t d’atzur, 5 besants d’argent en creu; 2n i 3r d’or, 4 pals de gules. Per timbre, una corona mural de vila. L’escut presenta, duplicades, les armes pròpies i tradicionals de la vila (els besants d’argent sobre camper d’atzur) i els quatre pals de l’ escut de Catalunya, que recorden la jurisdicció reial sobre la població: Alfons I va concedir-li la carta municipal el 1185, i Pere III li va atorgar els privilegis de celebrar-hi una fira anual i un mercat setmanal (segle XIV).