Des del segle XIV i després de molts projectes i anys de lluita per a la construcció del canal, l’enginyer Domènec Cardenal va construir el canal d’Urgell l’any 1853, encara que els projectes eren de Pere de Andrés Puigdollers. Finalment el 5 d’agost de 1862 varen arribar les aigües que havien passat pel canal al riu Segre. Però els problemes no s’acabaven aquí ja que hi va haver força conflictes entre els pagesos de la zona.

També es construïren diversos ponts i aqüeductes com el Pont de Ferro d’Agramunt ( aqüeducte del riu Sió). La perforació del túnel de la serra de Montclar fou l’obra més important i decisiva. Era el túnel més llarg d’Europa i el més important de l’Estat espanyol. Fou el major esforç econòmic i de treball de tota la construcció del canal. Hi van treballar més de 6.000 persones. Hi havia peons, paletes, presidiaris, penats a treballs forçats, tècnics i personal de servei. La seva longitud és de 4.917 metres. Les obres van donar feina a molta gent de la zona. Cal tenir en compte que, pràcticament tots els treballs es varen fer a força de braços, els homes tan sols foren ajudats per 150 animals de càrrega i disposaven de 500 carros per al transport del material.

Els llocs amb més dificultat foren oberts a base d’explosius. En dos anys perderen la vida 114 persones, la majoria morien de malalties degudes a les pèssimes condicions de treball i accidents de treball com les esllavissades, entre altres.

El canal d’Urgell rega els termes de diverses comarques i portà molta riquesa al seus habitants. A l’Urgell passa per les següents poblacions: Agramunt, Anglesola, Seana, Bellpuig, Boldú, Castellserà, la Fuliola, Preixana, Mafet, Puigverd d’Agramunt, Claravalls, Santa Maria, Tornabous, Tarròs, la Guàrdia d'Urgell i Vilagrassa. Cal dir que hi ha un entramat de canals, sèquies i desguassos al llarg de la zona que rega el canal l. Però el canal principal fa un recorregut de 144 km, pren aigua al riu Segre, fa tot el recorregut i a Albatàrrec, a la comarca del Segrià, deixa la poca aigua que li queda al riu Segre. Més de 300 km de canonades reguen terres que anys enrere ningú podia imaginar que es podien regar.

Ha suposat l’estrena de l’agricultura de regadiu de desenes de pobles i una garantia d’abastiment d’aigua per a més de 100.000 habitants.

Informació:
Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell – Av. Jaume I, 1 – Mollerussa
Tel. 973 600 193
www.canalsurgell.com