Habitants: 5.168

Bellpuig està situat a 308 m d’altitud i s’estén pel pla de Ponent entre els termes de Barbens, Castellnou de Seana i Vilanova de Bellpuig a ponent; Belianes a migdia i Preixana, Vilagrassa i Anglesola a llevant. A la part nord hi ha el nucli de Seana que està annexat a Bellpuig. El territori és lleugerament ondulat i inclinat vers ponent seguint el suau pendent de tot el pla vers el Segre. El canal d’Urgell travessa el terme per la banda de migdia i assenyala la frontera entre secà i regadiu.
 

INTRODUCCIÓ

Bellpuig s’assenta a l’oest de la comarca de l’Urgell, on les serres fan pendent cap a la plana. És la tercera vila en importància de l’Urgell, després de Tàrrega i Agramunt.
El canal d’Urgell defineix una important zona de regadiu en el seu terme i proveeix el poble d’aigua potable; les rieres del Corb i de la Conca drenen les terres regades pel canal.

El poble de Seana és una entitat municipal desentralitzada però depèn del municipi de Bellpuig .
La població està ben comunicada amb una completa xarxa de carreteres, així com l’autovia Barcelona-Lleida  i la línia de ferrocarril Lleida-Manresa-Barcelona.

L’agricultura, la ramaderia i el sector de la indústria són els principals eixos econòmics de la població.
El sector serveis també va adquirint cada vegada més importància dins l’economia de Bellpuig.
La vila disposa de bons equipaments en serveis administratius, d’ensenyament, sanitat, cultura  i esports. També hi ha una gran quantitat d’entitats culturals i esportives que donen vida a la població.
 

 
La baronia de Bellpuig es configurà l’any 1139 quan Berenguer Arnau va rebre la baronia que comprenia els llocs de Bellpuig, Sant Martí de Maldà, Vilanova de Bellpuig, Seana, Castellnou de Seana, Golmés i les quadres de Montperler i els Eixaders.
Al segle XV s’hi agregaren Utxafava (Vila-sana), Linyola, la Cendrosa i els castells de Bellestar i Almassor (Penelles i Ivars d’Urgell).  En aquells temps s’anomenava Bellum Podium.

Els Anglesola foren molt importants en aquestes contrades. L’any 1386 va morir Ramon d’Anglesola, senyor de Bellpuig i vescomte de Vilamur, sense descendència. Heretà la baronia la seva germana Beatriu, vídua d’Hug I, vescomte de Cardona i mare d’Hug II de Cardona-Anglesola, fou titular de la baronia.
Uns dels membres més destacats d’aquesta família fou Ramon  de Cardona-Anglesola i Requesens, nascut l’any 1467 a Bellpuig. Des de molt petit governà els seus dominis i al servei com a militar de Ferran II féu victorioses campanyes al nord d’Àfrica i a Itàlia; fou virrei de Sicília i de Nàpols, duc de Somma (Nàpols) i comte de Palamós per matrimoni. La seva vídua Elisabet de Requesens encomanà  una sepultura digna a Giovanni Merliano da Nola, dins el més pur estil renaixentista.
Es va realitzar amb marbre blanc de Carrara  i després fou transportat  per peces, per mar i terra  fins a Bellpuig on el cos de Ramon Folch fou inhumat l’any 1531, inicialment  al convent franciscà.

El fill de Ramon Folch fou Ferran de Cardona-Anglesola i Requesens, fou almirall de Nàpols  i es casà amb Beatriz  Fernández de Córdoba-Figueroa, néta del gran capità. Llur vida transcorregué entre Barcelona  i Itàlia. El seu fill Anton  fou el primer duc de Sessa. Des del segle XVI les seves estades a la vila escassejaren  i des del segle XVII  visqueren a la cort de Castella. Més tard el títol passà als Ossorio de Moscoso, ducs d’Altamira i la senyoria es mantingué fins a la fi de l’antic règim.

LLOCS D'INTERÈSÉs d’estil gòtic tardà de transició al renaixement i pertany al segle XVI.  Cal destacar la monumental escalinata de pedra que data del 1571. L’interior és molt interessant i  hostatja el famós mausoleu de marbre de Ramon Folch de Cardona -Anglesola. Cal esmentar que hi ha la capella dels Dolors, amb uns fabulosos frescos del pintor targarí Jaume Minguell.


En un lateral de l’església de Sant Nicolau, es troba aquest meravellós sepulcre. És una obra d’estil plenament renaixentista feta en marbre de Carrara per l’escultor italià Giovanni Merliano de Nola vers el 1525.

Va ser transportat, desmuntat en peces, per mar i terra des d’Itàlia fins al convent de Sant Bartomeu. L’any 1841 va ser traslladat a l’església parroquial, lloc on es troba actualment.
La qualitat dels elements escultòrics fan que el conjunt sigui una de les millors obres renaixentistes existents a l’Estat Espanyol. Fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1925.
L’obra escultòrica és considera la peça renaixentista més important conservada a Catalunya.
Per a visites concertades, cal trucar a l’Ajuntament o l’oficina de turisme, tel. 973 320 408 i 973 320 536.
També hi ha la possibilitat de realitzar una visita guiada pel nucli antic de la vila.


Es troba situat en un lloc molt tranquil a la part alta de la població. Hi ha un espai verd, una font, i un monòlit dedicat a la dinastia Folch de Cardona-Anglesola. D’aquest antic castell es conserva la façana principal i una sala de l’interior que té una interessant volta de canó. L’any 1949 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


Ctra. de Belianes, s/n – Tel. 973 320 292
bellpuig.cultura@gencat.cat, www.bellpuig.cat

Si s’agafa la carretera local que va cap a Belianes, a pocs metres i a mà esquerra hi trobem el convent franciscà de Sant Bartomeu, una de les joies arquitectòniques de la vila. Construït el s.XVI per ordre de Ramon  Cardona-Anglesola. Destaca el claustre d’estil gòtic florit, amb elements renaixentistes i uns  capitells plens de filigranes. L’any 1985 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


El molí Vell de Bellpuig està format per una sèrie d'immobles que es van anar edificant al llarg del temps. El molí està situat al costat de la séquia gran , del riu Corb, per tal de poder aprofitar la força de l'aigua per moldre el gra.Prop del molí hi ha un xop que forma part del patrimoni monumental, Arbres Monumentals de la Generalitat de Catalunya.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Bellpuig
C. Homenatge a la Vellesa, 6 – 25250 Bellpuig
Tel. 973 320 408
promocio@bellpuig.cat
www.bellpuig.cat


Oficina Municipal de Turisme
Pl. Sant Roc, 23 – 25250 Bellpuig
Tel. 973 320 536
oficinaturisme@bellpuig.cat
www.bellpuig.cat


Punt d’informació Municipal
Ctra. de Bellpuig a Belianes, s/n. Convent de Sant Bartomeu -25250 Bellpuig
Tel. 973 320 292
bellpuig.cultura@gencat.cat
www.bellpuig.cat