Habitants: 447

La població de Sant Martí de Maldà es troba al costat del riu Corb, en una petita serra de 409 m, que domina la vall.

 
 

INTRODUCCIÓ

Sant Martí de Riucorb és el nom del municipi que aplega els pobles de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona, Llorenç de Rocafort i el Vilet.

Les terres de conreu es destinen als cereals, oliveres, vinya i ametllers. La superfície regada és escassa, limitada per la depressió del riu Corb. El futur canal Segarra – Garrigues obre expectatives d’incrementar l’agricultura de regadiu.

Els productes del camp són comercialitzats per les cooperatives de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona i Llorenç de Rocafort.

Les granges de bestiar (vedells, porcs i aviram) són un factor important de consolidació de la seva economia.

 
La història de Sant Martí de Maldà va anar marcada per la del seu castell. A la part alta del poble, vora la que encara s’anomena plaça del castell, se’n guarden algunes restes com el graner i la capella d’origen romànic molt transformada.

El castell es troba documentat des dels inicis del s.XIII. El castell i la població foren dominats per la baronia dels Anglesola i després de la de Bellpuig, caigué en mans dels Cardona que esdevingueren ducs de Sessa i Baena. Al segle XVI, els Cardona, senyors de la baronia, ordenaren fer desmuntar el castell, i aprofitar les pedres per a la construcció del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Només en resten els graners i la capella romànica.

LLOCS D'INTERÈSSituat a les escoles de la vila.


Situada a la plaça Major, fou declarada Bé Cultural d’ Interès Nacional l’any 2017 integrat dins el conjunt artístic.

És coneguda com un dels millors exemples d’estil barroc a l’Urgell, patent en la magnífica portalada que flanquegen les columnes salomòniques amb una delicada decoració escultòrica.
La primitiva església de St. Martí, del segle XIV, es trobava al carrer Major en una de les portes d’accés de la vila closa.

Més tard fou reformada a partir del segle XVII. La planta és d’una sola nau amb coberta resolta amb voltes de creueria i absis semicircular.
El presbiteri es troba lleugerament més elevat i a l’altar Major s’hi troba la tomba amb restes de Santa Victòria.

El baptisteri és enriquit amb pintures al fresc (1958) del pintor targarí Jaume Minguell. La capella lateral de la Mare de Déu del Tallat també és barroca, amb una cúpula el·líptica.
El campanar octogonal, aixecat a finals del s.XVIII domina la vall del Corb.


Aquesta ermita està situada al Pla de Sant Roc, al cim de la serra, antigament conegut com el Pla de Miranbó. És un altre exemplar d’arquitectura barroca del s.XVIII. Era una planta basilical d’una sola nau, encara que actualment està en ruïnes.

La primera església fou construïda l’any 1607 per voluntat de la senyora Montserrat Blanch. Al llarg dels anys s’hi anaren fent reformes, però quan es va acabar el llinatge dels Torrent l’ermita quedà en ruïna. Més tard, amb la guerra civil espanyola l’any 1936, l’acabaren de malmetre.


Situada al carrer del castell dins de la primitiva vila closa del poble. Originàriament era romànica, però al llarg dels anys ha sofert diverses reformes.

Actualment és de propietat privada i és utilitzada per a fer-hi actes culturals. A l’interior hi ha cinc arcades d’arc de mig punt i la coberta és de volta de canó. La portalada data del segle XVI i conserva un petit campanar d’espadanya que es va afegir l’any 1978 en restaurar la capella.

L’any 1949 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Habitatge d’arquitectura civil d’estil noucentista del s.XVIII, situat davant de l’església, a la plaça de les escoles. L’edifici consta de planta baixa, dos pisos i golfes.


Situades a les entrades del poble, arribant a St. Martí de Maldà per Tàrrega en trobem una i entrant per la carretera que va a Vallbona de les Monges es troba l’altra creu de terme dedicada a Sant Martí, obra de Xavier Barrachina, de l’any 1998.


El Parc de les Rodes, mostra un espai d'art a l'aire lliure, combinant elements com les rodes, la natura, la pedra, elements del camp i de l'avació.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Sant Martí de Riucorb
C. Major, s/n- 25344 Sant Martí de Maldà
Tel. 973 330 111
ajuntament@santmartiriucorb.cat
www.santmartiriucorb.cat