https://cdnebasnet.com/data/cache/opt_jpg/cms/turismeurgell2/uploads/images/Pobles/Sergi-Cabrera-Duran-capella-del-Roser-IMG_8783-3205955339-1400x1400.jpg


Habitants: 961

Aquesta població s’assenta a la zona plana de la comarca de l’Urgell i es troba a 267 m d’altitud. Al nord limita amb Preixens i Agramunt i al sud-oest amb Penelles.
 

INTRODUCCIÓ

Població que s’assenta a la zona plana de la comarca de l’Urgell.
La vida d’aquest indret, amb activitat econòmica diversa, no exclou un fort respecte pels vestigis del passat.

 
Quan el poble ja estava conquerit als musulmans, com que el comte d’Urgell Ermengol IV va ser ajudat d’igual i important manera per part d’un bisbe i d’un noble, el comte els va donar la localitat perquè hi construïssin el que, segons ells, més hi fes falta. Es reuniren el noble i el bisbe i discutiren sobre el que hi havien d’edificar. El bisbe, com és natural i per a augmentar la fe, hi volia un monestir. El noble, per a defensar el territori, hi volia un castell. I ja veus aquí, que el bisbe deia que havia de ser un monestir i que el noble deia que havia de ser un castell. Que si un castell, que si un monestir. Que si un monestir que si un castell. I com més discutiren, més s’entossudien i fins i tot començaren a escridassar-se, fins que fora de si, el noble tragué l’espasa i amb un fort cop damunt de la taula digué: un castell serà! I d’aquí ve el nom del poble: Castellserà.

Després de la conquesta d’aquest terme per part del Comte d’Urgell a finals del s.XI, s’anà formant la població al voltant de la fortalesa anomenada Torre dels Canonges.
El 1307 el rei Jaume II concedí en feu el poble de Castellserà al comte d’Urgell Ermengol X. El Castell va estar sota el domini de diversos senyors i comtes fins que el 1318 l’Abat Copons de Poblet va comprar el castell i la vila amb totes les seves rendes i els seus drets.
Castellserà restà sota el domini de Poblet en condicions diverses fins a la desamortització eclesiàstica del s.XIX, quan se subhastaren totes les terres del monestir.

El poble va créixer a l’entorn de la fortalesa medieval. Conserva edificis del s. XVI i XVII. El carrer de Santa Maria assenyala la zona del poble originari.
El fill il·lustre d’aquesta vila és el mestre Valeri Serra i Boldú que dedicà la seva vida a recollir i estudiar amb un gran interès el folklore català, sobretot el de les terres de l’Urgell.

LLOCS D'INTERÈSL’església fou construïda el 1500 i reformada en diferents èpoques. Cada campana té un nom: la Magdalena, la Sebastiana i la Teresa. Les tres tenen un so vibrant, majestuós i variat segons l’esdeveniment. Destaca el seu llarg campanar de sis costats iguals. L’edifici és d’una sola nau amb contraforts interiors. La coberta de l’església és de creueria amb clau de volta. L’església pertanyia a Santa Maria de Balaguer, però en ésser desposseït el comte Jaume d’Urgell per Ferran I es va vendre la jurisdicció al monestir de Poblet que la mantingué fins al segle XIX.


Situada al peu de la carretera, als afores del poble en direcció a Preixens. Construïda al segle XVII i reformada al s.XVIII, és d’estil barroc. És un edifici de petites dimensions d’una sola nau coberta amb volta de canó. La portalada es caracteritza per l’arcada de mig punt i en el centre hi ha un gran escut amb una data gravada del 1786.
Fou construïda en compliment d’un vot del poble per agrair la intercessió de Sant Sebastià, patró de Castellserà, en el deslliurament d’una pesta.


Ubicada a la plaça del Sitjar, data del segle XVI i és d’estil gòtic. Destaca per la seva ornamentació amb motius religiosos i florals. Declarat Bé Cultural d´Interés Nacional l´any 1963.
Al carrer del portal Nou hi ha aquesta casal pairal català d’estil barroc.
Fou construït al segle XVII. Consta de 3 plantes: planta baixa, primer pis i golfes.

Actualment és propietat del Mag Lari i aviat es podrà visitar LA CASA DELS ÀNGELS, amb una col·lecció privada del mag Lari, d’objectes de Michael Jackson, tot combinant-ho amb espectacles de màgia i servei de bar i restaurant.
És una casa construïda a mitjan segle XX. De la seva façana destaca la gran balconada, amb notable treball de forja a la balustrada i els esgrafiats que representen bucòliques escenes camperoles relatives a les tasques agrícoles més representatives de cada estació.


La Casa dels Àngels és una casa encantada i plena d’encant on hi viu el Mag Lari. Un edifici del segle XVI que permet viure experiències úniques durant el seu recorregut a través de portes secretes, escales sinistres, catacumbes tenebroses i antics objectes màgics i sorprenents.
Diu la llegenda que hi va passar una nit el Sant Grial...També hi ha l'exposició Wonderland, amb objectes de Michel Jackson que el mag Lari ha estat recopilant durant molts anys.

INFORMACIÓ:
Direcció:
C. del Portal Nou, 3
25334 Castellserà

Web: www.lacasadelsangels.com/
E-mail: hola@lacasadelsangels.com
Instagram: @lacasadelsangels

HORARIS:
De dijous a diumenge, prèvia reserva.
 


Antic magatzem de gra que pertanyia al Monestir de Poblet  fet construir per l’abat Domènec Porta. Data del s.XVI. En aquest edifici es realitzaven les funcions de recaptar el delmes de Poblet. L’edifici era conegut com “la botiga del castell” o “ el castell”.

S’hi pot veure encara l’escut de l’abat Domènec Porta, situat tant a la portalada com en una arcada interior.
L’any 1982 l’edifici passa a mans de l’Ajuntament, i és destinat a Casal de Cultura.
L’any 2001 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument històric.
Per concertar visita cal trucar al tel. 973 610 005 o al correu ajuntament@castellsera.cat de l’Ajuntament.
  

És una ruta circular, de 1,6 quilòmetres de llargada i que té al mig el jaciment arqueològic del Tossal del Moro, que es pot visitar en la mateixa ruta si es vol. Durant la ruta es poden observar diversos elements d’arquitectura popular. La cabana de volta d’en Bernat, quatre aixoplucs de pedra, tots restaurats recentment i un dels quals adaptat com a observatori d’aus, diversos marges de pedra seca, així com també un forn de cient de principis del segle XX.

La ruta està situada a la part nord del terme municipal de Castellserà, damunt del Canal d’Urgell, pel que es pot diferenciar, sobretot a l’estiu, la diversitat dels paisatges de secà i regadiu. L’inici de la ruta coincideix amb la ruta que porta al pilar d’Almenara i durant el recorregut també es coincideix amb una altra ruta circular amb inici i fi al poble.
 


Jaciment iber-visigòtic situat als afores de la població.
És una ruta circular, d’ 1,6 quilòmetres de llargada i que té al mig el jaciment arqueològic del Tossal del Moro, que es pot visitar en la mateixa ruta si es vol.
Durant la ruta es poden observar diversos elements d’arquitectura popular. La cabana de volta d’en Bernat, quatre aixoplucs de pedra, tots restaurats recentment i un dels quals adaptat com a observatori d’aus, diversos marges de pedra seca, així com també un forn de cient de principis del segle XX.  

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Castellserà
Av. Catalunya, 4 -25334 Castellserà
Tel. 973 610 005
ajuntament@castellsera.cat,
www.castellsera.cat