Habitants: 48

El poble està situat a 292 m d’altitud, al nord-oest del terme, entre el reguer de Montmagastrell i la serra d’Espígol.

 
 

INTRODUCCIÓ

El poble està situat a 292 m d’altitud, al nord-oest del terme, entre el reguer de Montmagastrell i la serra d’Espígol. Les terres conreades estan dedicades als fruiters i als cereals ja que estan regades pel canal d’Urgell..

 
El lloc havia estat conquerit pel comte d’Urgell entre els anys 1070 i 1080. El poble s’anomenà fins al segle XIX Montmagastrell de Montfalcó.

Al segle XVIII la població estava sota domini dels Lanuza. La seva hereva, Maria Helena de Lanuza, es casà amb Gener VIII, hereu del marquesat de Dosaigües i la línia successòria continuà amb Gener IX.

Aquests també foren senyors de Montfalcó, Conill i Castellnou fins a la fi de les senyories.

LLOCS D'INTERÈSLes cases de Santa Maria de Montmagastrell estan situades entre el carrer Major, el de l’església i el de Ponent. Fent un tomb per la vila es pot descobrir la història i el passat de la població tal com ho mostren les cases, les places i els seus carrers acollidors.


L’edifici és d’estil barroc i data del segle XVIII. Es creu que antigament hi havia una església romànica del s.XI situada al mateix lloc. Destaca la façana exterior d’obra vista emmarcada entre pilastres que sostenen un frontó triangular. El campanar és de base quadrada i les obertures són d’arc de mig punt.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Tàrrega
Plaça Major, 1 – 25300 Tàrrega
Tel. 973 311 608
ajuntament@tarrega.cat ,
www.tarrega.cat