Habitants: 21

Es troba situat a la serra de Montclar, serra que limita la comarca de l’Urgell i la ribera del Sió pel nord.
 
 

INTRODUCCIÓ

Aquest poble conserva un regust i caràcter encara medievals, tancat i reclòs, amb un conjunt de placetes i carrerons ombrívols, de passos coberts i racons típics.

El topònim de Donzell prové del llatí dominicellu -senyoret-, de carduncellus -card-, o de dracuncellus -drac. Però la versió més versemblant és la d’una planta amarga anomenada donzell, coneguda per les seves propietats digestives i base en l’elaboració del vermut; a més apareix a l’escut de la població.

A Donzell d´Urgell hi ha el Castell que data del s.XVI- XVII i que està declarat Bé Cultural d´Interés Nacional des de l´any 1949. Possiblement és situat on hi havia l’antiga fortificació bastida al segle XII. És un edifici de planta rectangular dividit en tres pisos.

La baixa es constitueix per la típica porta d’entrada de la vivenda formada per un arc de mig punt dovellat i amb l’escut central de la família.

 
Donzell d’Urgell va ser un municipi fins a l’any 1970 quan es va agregar a Agramunt i en formaven part els nuclis de Montclar d'Urgell, Rocabertí de Sant Salvador i les Puelles. Aquest últim va agregar-se a Agramunt l’any 1967.

LLOCS D'INTERÈSL’església de Sant Pere, d’estil neoclàssic, fou construïda al segle XVII.


A l’entrada del poble trobem el monument a la dona, que va ser inaugurat l’any 1988.
El monument hi duu la següent inscripció: “El poble de Donzell d’Urgell dedica aquest monument a totes aquelles dones que any rere any van fer possible que mai els faltés aigua a les seves llars”.


Prop del poble hi trobem l’emita de Sant Roc, del segle XV, que disposa d’un espai amb un parc adaptat per a gaudir d’una jornada de lleure. També destaca el casal social conegut com el castell.

COM REBRE INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme d’Agramunt
Pl. del Pou, 1- 25310 Agramunt
Tel. 973 39 10 89
turisme@agramunt.cat
www.agramunt.cat