gUARDIA


Habitants: 153

La població s’assenta a la zona plana de la comarca de l’Urgell, al peu de la serra d’Almenara, nucli més septentrional del municipi.
 

INTRODUCCIÓ

La Guàrdia d'Urgell és un poble agregat de Tornabous. La seva economia es basa en l’agricultura, en grans explotacions de blat de moro, blat i alfals. No hi ha massa extensió de conreu dedicada als arbres fruiters.

 
El seu nom prové del nom germànic watdja que volia dir construcció de defensa o vigilància. La seva existència es remunta al segle XI, ja que l’any 1063 s’esmenta com a Guàrdia de Déu entre les lluites territorials del castell d’Almenara. El nom de la Guàrdia de Déu s’esmenta a la carta de població de la Fuliola l’any 1808. El segle XII s’hi bastí una torre de defensa de planta rectangular que encara avui es conserva.

LLOCS D'INTERÈSL’església data del segle XVII i és d’estil barroc amb reminiscències romàniques. Antigament fou l’església parroquial del poble, però avui en dia ja no s’hi celebra cap culte religiós. L’edifici té una sola nau. La façana té una gran portalada formada per una arcada de mig punt feta amb dovelles molt regulars. A sobre hi ha una rosassa restaurada recentment. El campanar d’espadanya amb tres ullals conserva encara la campana.


Situada a l’entrada del poble es construí durant els anys 60. És un edifici de construcció moderna, d’obra vista i destaca per la seva influència gaudiniana. Actualment és el lloc on se celebren tots els actes religiosos.


Aquesta magnífica torre de planta rectangular data del segle XI.
Fou construïda directament sobre una roca dividida a l’interior per tres pisos o estances. La porta d’arc de mig punt original està a 6 m d’alçada del mur. L’any 1063 ja es parlava de la Guàrdia de Déu en les lluites del castell d’Almenara. És probable que la torre depengués de la fortalesa d’Almenara i hagués estat habitada per senyors. El poble de la Guàrdia va anar creixent al voltant de la torre.

Més tard l’edifici fou utilitzat com a habitatge. Durant els anys 80 es van fer reformes a les escales que condueixen a la torre.La Torre fou declarada Bé Cultural d´Interés Nacional l´any 1949.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Tornabous
Pl. de la Vila, 1- 25331 Tornabous
Tel. 973 570 233
ajuntament@tornabous.cat,
www.tornabous.cat