Habitants: 70

Està situat a 649 m coronant un turó de la serra del Tallat. Al peu del poble hi ha la ribera del Maldanell i està envoltat de fonts d’aigües icarbonatades, calcicolitíniques i molt diürètiques.
 

INTRODUCCIÓ

És una Entitat Municipal Descentralitzada que depèn del municipi de Vallbona de les Monges des de l’any 2003. Està situat a dalt d’un turó des d’on es divisa una magnífica vista panoràmica de tota la serra del Tallat.

 
L’antic castell de Rocallaura ja s’esmenta durant el segle XII, encara que avui dia només en resta un portal i la casa del portaler. El creixement del poble es va fer al voltant de l’església. La zona de Rocallaura i el Tallat fou repoblada per Ramon Berenguer IV.

L’any 1215 la família Galceran de Pinós deixa els seus béns de Rocallaura a la seva germana Gueraula, la qual el 1261 en féu donació a l’orde dels hospitalers.

Al segle XIII, Mateu de Vilallonga va vendre el castell, la vila, el terme i la jurisdicció a l’abadessa de Vallbona. El 1370 el lloc pertanyia a la vegueria de Montblanc.

LLOCS D'INTERÈSData del segle XII i actualment només se’n conserva un portal i la casa del portaler. L’any 1949 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


L’edifici data del segle XIII i és d’estil romànic neogòtic. Té una sola nau amb cinc capelles laterals i està coberta amb volta de canó apuntada. A la zona del presbiteri hi ha l’altar dedicat a la Mare de Déu del Tallat.

Sota l’altar major hi ha una cripta utilitzada com a magatzem on hi ha restes escultòriques d’estil gòtic florit català que provenen del Santuari del Tallat.


Al mirador del Tallat, a 787 m d’altitud hi trobem el santuari d’estil gòtic que data del segle XIII. És un recinte tancat rectangular amb una porta d’accés de mig punt dovellat.

Avui en dia compagina la funció de culte religiós i lloc de visita cultural i d’esbarjo. L’any 1354 s’hi fundà l’església de Santa Maria del Puig del Tallat.

Al s.XV passà a dependre del monestir de Poblet. El 1822 els monjos de Poblet abandonen el santuari i no fou fins als anys 70 que es va fer l’esforç de recuperar i mantenir el lloc fins a convertir-lo en el centre de peregrinacions de molts pobles de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà.

L’espai es pot visitar; per a més informació, tel. 973 08 40 07 (Santuari del Tallat).

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Entitat Municipal Descentralitzada
C. Montserrat, 3 – 25269 Rocallaura
Tel. 973 331 183
emd.rocallaura@gmail.com,
www.rocallaura.ddl.net