Habitants: 89

El poble està ubicat a la serra de Montclar, com el seu nom indica, que limita la comarca de l’Urgell pel nord i també fa de límit de la ribera del Sió.
 

INTRODUCCIÓ

El poble de Montclar d'Urgell presideix la serra que duu el seu nom. La seva elevada posició fa que les vistes des de l’indret siguin magnífiques, tant al nord, on hi ha el Montsec, com al sud, on hi trobem Agramunt i la serra d’Almenara.

 
El nucli de Montclar d'Urgell està presidit pel seu castell, que és una fortificació de la Reconquesta, documentat des del segle XII. La construcció actual s’inicià al voltant del segle XVII com a residència nobiliària, malgrat conserva paraments anteriors. La resta del poble es construí a poc a poc a partir d’aquest castell.
 

LLOCS D'INTERÈSTel. 973 402 045
info@castelldemontclar.com
www.castelldemontclar.com

Fortificació que data de l’època de la Reconquesta, s. XII. Actualment està habitat, però ofereix la possibilitat de realitzar-hi visites guiades.

Es pot visitar el celler, l’entrada, l’escala central, la biblioteca, la sala de música, la terrassa, la presó i el menjador.

Fou declarat Monument Historicoartístic de caràcter nacional l’any 1979. La gestió de les visites guiades la duu Castells de Lleida.
Els diumenges fan tres torns de visita guiada sense concertar a les 11 a les 12 i a la 13 h.


Està adossada al castell de Montclar, és d’estil barroc i data del segle XVIII.


Al poble es conserva un túnel conegut com la Mina, amb una longitud de 4.817 m.

Es va construir entre 1853 i 1861 i durant un segle fou el túnel més llarg d’Europa. Per a la seva construcció es van obrir 13 pous, un dels quals amb una profunditat de 130 metres.

Va ser construït per presidiaris de Tarragona i Burgos i es va instal•lar un gran campament per a allotjar tant els presos com l’exèrcit que els custodiava i els capatassos.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Oficina de Turisme d’Agramunt
Pl. del Pou, 1- 25310 Agramunt
Tel. 973 39 10 89
turisme@agramunt.cat
www.agramunt.cat