Habitants: 39

Llorenç de Vallbona està situat a la vall del Maldanell, entre Maldà i Vallbona, davallant un turó. El poble s’alça a 471 m d’altitud.
 
 

INTRODUCCIÓ

Poble situat a 471 m d’altitud, entre Maldà i Vallbona de les Monges, sobre la carretera, davallant d’un turó. Des del poble es domina una àmplia panoràmica de la part baixa de la vall del Maldanell. És un poble petit, però ple de racons amb encant. Si ens endinsem pels portals i carrers ens condueixen a la part més alta on hi ha l’església parroquial. Una creu de terme gòtica ens dóna l’entrada al poble.

 
L’any 1108 el comte Ramon Berenguer de Barcelona vengué a Ramon i Ponç de Seró la meitat del feu de Llorenç. Més tard, l’any 1123, Pere de Pavia, Arnau i Ramon de Montrós fan una donació a l’abadessa de Vallbona dels drets i béns que tenien sobre el castell i terme de Llorenç.

El 1191 el vescomte Guillem de Cardona dóna a l’abadessa Ermessenda el castell, el terme i la jurisdicció de Llorenç. El 1380 el rei Pere III va vendre al monestir la jurisdicció plena de Llorenç. Antigament aquesta població, juntament amb el Vilet pertanyia al municipi de Rocafort de Vallbona, però l’any 1972 fou agregat a Sant Martí de Riucorb.

LLOCS D'INTERÈSEdifici d’estil goticorenaixentista construït entre els segles XIII i XIV. Té una sola nau amb dues petites capelles laterals. La façana és llisa i coronada per un campanar d’espadanya amb tres obertures en arc de mig punt, on hi ha les campanes. La porta d’entrada a l’església és d’estil renaixentista.

Ha sofert diverses reformes, per això hi trobem tants estils diferents. En un inici l’església fou dedicada a la Verge Maria, però més tard la dedicaren a St. Abdó i Sant Senén.


A l’entrada de la part vella del poble hi ha una creu de terme gòtica de 8,20 m d’alçada.


Són d’interès les cases pairals que daten dels segles XIV i XVII.

 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Sant Martí de Riucorb
C. Major, s/n- 25344 Sant Martí de Maldà
Tel. 973 330 111
ajuntament@santmartiriucorb.cat,
www.santmartiriucorb.cat