Habitants: 188

Es troba entre la vall del riu Corb i la vall del Boixeró, a la zona de transició amb la Segarra. A 515 m d’alçada al capdamunt d’un turó a l’esquerra del riu. El terme de Ciutadilla limita amb Verdú, Guimerà, Passanant, Nalec i Vallbona de les Monges.
 

INTRODUCCIÓ

La poderosa silueta del castell marca la inconfusible imatge de la serra, des de la qual es dominen els horitzons oberts de l’Urgell i la Segarra.

La situació estratègica de la fortalesa ha afectat la població al llarg de la seva història, actualment aquest fet és pales en les carreteres que s’enllacen dins el seu terme: Tarragona – Andorra, Ciutadilla – Vallfogona de Riucorb, Ciutadilla-Passanant.

A l’edat mitjana va ser una vila dominada pels Guimerà. El seu terme és excel·lent per a la pràctica de l’esport de caça menor ( perdiu, conill, tord, etc.).

Els conreus de cereals, ametllers, oliveres i vinya configuren el paisatge juntament amb els petits boscos de pins i rebolls que inviten a passejar tot resseguint-ne els camins.

 
El terme de Ciutadilla és ric en jaciments prehistòrics i s’hi han trobat restes de ceràmica ibèrica al pla del castell i a les Deveses. També s’han trobat interessants vestigis de l’època romana als Obacs. Altres materials com el sílex es trobaren al tossal d’Emprius, als Perellons o al coll de la Portella.

El nom del poble ve de la forma dialectal ciutadella, que significa baluard, element de fortificació. El testament de Bernat d’Oluja, senyor de Ciutadilla, ens dóna el 1165 les primeres referències escrites d’aquest poble; del s.XIII es tenen dades dels plets entre els senyors de Ciutadilla i de Nalec pels drets sobre les aigües del Corb.

El 1358 s’esmenta Gispert de Guimerà com a senyor de Ciutadilla i el mateix llinatge va unit a aquesta senyoria fins a les acaballes del s.XVII. Ramon de Guimerà va tenir un paper destacat per la part catalana en la guerra dels Segadors i com a interlocutor per tractar amb França. L’any 1702 té el domini de Ciutadilla Josep de Meca-Caçador per part de la seva muller, una Guimerà, i esdevé marquès de Ciutadilla. El marquesat, tot i els canvis de titular, encara subsisteix.

LLOCS D'INTERÈS



Fortalesa medieval del segle XI que fou reconstruïda i transformada en palau residencial a finals del segle XVI. Es va mantenir intacta fins a l’any 1835 i restà habitada fins al 1908. Des del punt de vista estratègic rep la protecció de les depressions del riu Corb, el barranc de Boixeró, el turó dels Emprius i els plans de Sant Roc. Es creu que abans hi havia una masmorra i un passadís secret que anava des del castell fins a l’església parroquial de Sant Miquel i cap al Convent del Roser.

Cal destacar, especialment, l’alta torre de l’homenatge de set plantes, en les tres últimes hi ha uns finestrals renaixentistes amb influències gòtiques i de la qual s’hi divisa una magnífica panoràmica de la zona. També constava d’una escala renaixentista i un pati d’armes.

L’any 1949 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Diumenges, visites guiades d'11 a 13 h. Es pot fer la visita guiada al castell, trucant al tel. de l’Ajuntament 973 303 010, amicscastell@ciutadillamedieval.cat , www.ciutadilla.cat


Situada gairebé al cim del poble, al peu del castell. L’edifici data del s.XVII, però hi ha documents de l’any 1165 que ja parlen d’una primitiva església dedicada a Santa Maria. L’interior es caracteritza per una gran sobrietat.

És interessant el sarcòfag gòtic del s.XVI de la família dels Guimerà. Encara que ha perdut la policromia original s’hi pot veure l’escut i l’espasa. El cap del senyor reposa sobre dos coixins amb els símbols de l’heràldica familiar.

L’espasa és plena d’escuts dels Guimerà. Als peus hi ha el cos d’un lleó que significa valentia. També hi destaquen les dues capelles laterals, el terra enllosat i les rosasses que donen llum a l’interior.


En els solitaris plans de Sant Roc, a 3 km de Ciutadilla i a 628m d’altitud s’hi troba la petita ermita dedicada al sant. La devoció de Sant Roc arrenca de la pesta de còlera del 1720. En agraïment al sant per deslliurar al poble de la pesta van aixecar l’ermita.

Com que no hi havia diners per pagar un mestre d’obres van fer-la ells mateixos i en record dels familiars perduts. A partir del 1975 es torna a construir encarada en direcció al Sant Crist de Balaguer, a la Noguera. El dilluns de Pasqua el poble hi va en romeria.
Són cases pairals amb la façana de pedra,que daten del segle XVII i que tenen finestres allindades amb motllures. A cal Valls es creu que hi ha documents i objectes de gran valor, ja que tenien molta relació amb els frares dominicans del convent del Roser i quan l’any 1845 s’hi refugià i morí més tard el prior Gregori Oliva, es creu que hi deixa molts arxius i objectes de gran valor.


A Ciutadilla també es pot visitar CASA VALLS que té tot un seguit d’estances i espais dedicats a emmagatzemar productes del camp. Altres estances dels baixos de la casa estaven adequats per guardar les eines o el bestiar. Totes elles adaptades amb el propòsit de fer front a les necessitats de les feines del camp.

Cups d’oli i de vi, casals pel gra, un magnífic celler, l’estable, el rebost… A la plata baixa de l’edifici de Cal Valls, hi podreu descobrir totes aquestes estances restaurades i la majoria d’eines i utensilis que en aquella època s’utilitzaven.

A dia d’avui, l’Espai de la Vida Rural de Casa Valls, s’utilitza també com a galeria per exposar obres d’artistes residents a la zona de la Vall del Corb.

La visita a Casa Valls és gratuïta, to i que oferim als visitants la possibilitat de fer un donatiu per ajudar en el manteniment, ja sigui comprant una guia, un llibre o qualsevol dels productes que tenim a la Botiga.
Informació al tel. 973 303 010,
ajuntament@ciutadilla.cat http://www.ciutadillamedieval.cat
 

COM REBRE INFORMACIÓ:

Ajuntament de Ciutadilla
Pl. Major, 4 – 25341 Ciutadilla
Tel. 973 303 010
ajuntament@ciutadilla.cat